11.1 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Končno premik k miru na vzhodu Ukrajine? – Ukrajinske in proruske enote začele umik s frontne črte

Ukrajinska vojska in proruski separatisti so danes začeli umik sil s frontne črte v regiji Doneck, ki je bil sprva sicer predviden že za ponedeljek. Predstavnik ukrajinske vojske Bogdan Bondar je novinarjem potrdil, da se je v vasi Petrivske začel umik enot in orožja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tudi ruska tiskovna agencija Tass poroča, da so predstavniki ljudske milice samooklicane republike Doneck ob 13. uri po krajevnem času izstrelili signalno raketo v znak, da so pripravljeni na umik. Potrdili so, da je enako storila tudi nasprotna stran.

Obojestranski umik sprtih sil s frontne črte na območju Petrivske in še dveh drugih sektorjev je pogoj, ki ga je postavila Rusija za vrhunsko srečanje normandijske četverice v Parizu, s katerim bi obnovili zastali mirovni proces. Na tem vrhu bi sodelovali ruski predsednik Vladimir Putin, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, francoski predsednik Emmanuel Macron ter nemška kanclerka Angela Merkel.

Z območja Stanice Luganske so se sile obeh strani umaknile že poleti, z območja Zoloteja v regiji Lugansk pa pretekli teden.

Zadnje novice

Sorodne vsebine