10.1 C
Ljubljana
sreda, 14 aprila, 2021

Komunistični režim na Kitajskem ne popušča: veterana gibanja za demokracijo obsodili na 13 let zapora

Kitajsko sodišče v Wuhanu je danes obsodilo dolgoletnega kitajskega disidenta Qina Yongmina na 13 let zapora zaradi zavzemanja za demokracijo in človekove pravice. Obsojen je bil subverzivnih dejavnosti proti državi. Zaradi svojih aktivnosti je Qin za zapahi preživel skupaj že 22 let, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Qin je bil v 90. letih prejšnjega stoletja soustanovitelj kitajske Demokratične stranke, ki se je zaman pokušala zoperstaviti Komunistični partiji. Leta 2010 so Qina izpustili iz zapora, ta pa je postal ponovno politično aktiven, zaradi česar ga oblasti niso izpustile izpod nadzora.

Ob ponovni aretaciji januarja 2015 je Qin vodil organizacijo za človekove pravice China Human Rights Watch, ki je med drugim objavljala izjave, v katerih so zavračali vladno politiko.

Obsodbo proti Qinu so izrekli le dan zatem, ko so kitajske oblasti ženi pokojnega Nobelovega nagrajenca za mir Liu Xiaoboja, Liu Xia, dovolile oditi iz države. Še isti dan je nato prispela v Berlin.

57-letna Liujeva je bila brez obtožnice v hišnem priporu in pod stalnim nadzorom, odkar je Liu Xiaobo leta 2010 kot prvi kitajski državljan dobil Nobelovo nagrado za mir.

V zadnjem času so njeni prijatelji in organizacije za človekove pravice izrazili zaskrbljenost nad njenim duševnim zdravjem zaradi življenja v izolaciji in žalovanja za pokojnim možem.

Liu Xiaobo je umrl 13. julija lani v starosti 61 let. Za rakom na jetrih je umrl le nekaj tednov po pogojni izpustitvi iz zapora, kjer je prestajal 11-letno zaporno kazen, na katero je bil leta 2009 obsojen zaradi “subverzivnih dejavnosti proti državi”.

Zadnje novice

Sorodne vsebine