29.6 C
Ljubljana
torek, 22 junija, 2021

Kompromis glede vladavine prava in črpanja evropskih sredstev očitno že dosežen!

Nemško predsedstvo je danes predstavilo načrt za odpravo madžarske in poljske blokade svežnja za spoprijem Evrope s pandemijo, ki med drugim predvideva zamik uporabe pogojevanja evropskih sredstev z vladavino prava do odločitve Sodišča EU o zakonitosti tega ukrepa. O njem bo na zasedanju v četrtek in petek v Bruslju odločil vrh EU.

 

 

Zamik uporabe pogojevanja izplačil sredstev s spoštovanjem vladavine prava je predviden v osnutku sklepov vrha, ki ga je pripravilo nemško predsedstvo. O tem so danes na zasedanju razpravljali veleposlaniki članic pri EU, osnutek pa je že zaokrožil po evropskih medijih.

V osnutku med drugim piše, da bo uporaba mehanizma pogojevanja, ki ga predvideva sporna uredba o zaščiti proračuna unije, objektivna, pravična in nepristranska, da bo temeljila na dejstvih, da bo zagotavljala enako obravnavo vseh članic in da bo upoštevala nacionalne identitete članic.

Piše tudi, da Evropska komisija ne bo predlagala ukrepov v skladu s to uredbo, dokler ne bo ob upoštevanju omenjenih načel pripravila usmeritev za uporabo mehanizma pogojevanja. Usmeritve pa bo dorekla po odločitvi Sodišča EU. Nikakršnih sankcij torej ne bo, dokler ne bo znana odločitev sodišča.

Osnutek prav tako vključuje zasilno zavoro – da lahko članica v primeru predloga za zamrznitev oziroma neizplačilo sredstev zaradi nespoštovanja vladavine prava zadevo predloži v razpravo Evropskemu svetu, ki si bo prizadeval za oblikovanje skupnega stališča o tem.

Poleg tega naj bi pogojevanje evropskih sredstev z vladavino prava veljalo le za sveženj v vrednosti 1824 milijard evrov, ki vključuje prihodnji sedemletni proračun unije in sklad za okrevanje, ne pa tudi za plačila sredstev iz prejšnjega proračunskega obdobja.

Poljski predsednik Andrzej Duda je danes v Pragi dejal, da je začrtan okviren dogovor glede evropskega proračuna. Pogovori sicer po njegovih besedah še potekajo, dogovor pa je rezultat prizadevanj poljske in madžarske strani ter nemškega predsedstva.

Bruseljski viri poročajo, da članice osnutek še preučujejo in da bodo voditelji o kompromisu razpravljali v četrtek v času kosila. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel je v pismu voditeljem pred vrhom znova izrazil prepričanje, da bo dogovor o celotnem svežnju mogoče doseči.

Zadnje novice

Sorodne vsebine