11.8 C
Ljubljana
sobota, 20 aprila, 2024

Sile pod vodstvom Savdske Arabije izvedle napade na cilje upornikov v jemenskem Adnu; vojna med suniti in šiiti se nadaljuje

Koalicijske sile pod vodstvom Savdske Arabije, ki podpirajo jemensko vlado, so danes izvedle napade proti separatistom, ki se borijo za neodvisnost južnega Jemna, potem ko so ti zavzeli predsedniško palačo v mestu Aden in prevzeli nadzor nad tem južnim pristaniškim mestom. Po navedbah Združenih narodov je bilo v spopadih ubitih 40 ljudi.

Sunitska koalicija na čelu s Savdsko Arabijo, ki uživa mednarodno podporo, je po lastnih navedbah napadla območje, ki predstavlja “neposredno grožnjo” legitimni jemenski vladi predsednika Abel Raba Mansura Hadija. Ta se zadržuje v savdskem Rijadu, medtem ko ima njegova vlada začasni sedež v Adnu.

Katere cilje so napadli in za kakšno vojaško akcijo je šlo, koalicijske sile niso podrobneje pojasnile. Prebivalci Adna pa so za francosko tiskovno agencijo AFP poročali o zračnih napadih na cilje separatistov v tem drugem največjem mestu v državi.

Sile Južnega prehodnega sveta (STC) so po poročanju britanskega mreže BBC v soboto po večdnevnih spopadih s silami, zvestimi jemenski vladi, zasedle Aden. Prevzele so nadzor nad predsedniško palačo in vojaškimi oporišči.

V spopadih je bilo ubitih okoli 40 ljudi, 260 ljudi, vključno s civilisti, je bilo ranjenih, so danes sporočili Združeni narodi.

“Od 8. avgusta, ko so v Adnu izbruhnili spopadi, je bilo ubitih in ranjenih na desetine civilistov. Prva poročila kažejo, da je bilo ubitih 40 ljudi in 260 ranjenih,” so zapisali.

Jemenski varnostni predstavniki so pred tem ameriški tiskovni agenciji AP poročali o več kot 70 mrtvih. Človekoljubna organizacija Zdravniki brez meja pa je sporočila, da so v manj kot 24 urah nudili pomoč 119 ljudem.

“Žalostno je, da med praznikom Eid al-Adha družine objokujejo smrt svojih ljubljenih, namesto da bi skupaj praznovali v miru in harmoniji,” je dejala koordinatorka za človekoljubno pomoč ZN v Jemnu Lise Grande.

Po besedah Grandejeve je sedaj njihova glavna skrb razposlati zdravniške ekipe, ki bi pomagale ranjenim. Izrazila je tudi močno zaskrbljenost spričo poročil, da civilistom, ujetim v svojih domovih, primanjkuje hrane in vode, še poroča AFP.

Zavzetje mesta in zasedba predsedniške palače, ki so jo južni separatisti po prepričanju jemenske vlade izvedli ob podpori Združenih arabskih emiratov, kaže na velik razkol med koalicijskimi silami, katerih skupni cilj v Jemnu je bil boj proti šiitskim Hutijem, ki jih podpira Iran.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine