0.8 C
Ljubljana
petek, 3 decembra, 2021

Koalicija socialnih demokratov, ekologistov in liberalcev na vlado v Nemčiji

Piše: Jože Jan

Voditelji treh strank, ki sestavljajo »semaforsko koalicijo« so po dveh mesecih pogajanj sklenili koalicijski sporazum. Vse kaže, da bo Nemčija imela novo vlado pred Božičem. Bodoči kancler bo Olaf Scholz, sedanji finančni minister.

Dokument, ki zaključuje sporazum, je naslovljen »Upi za večji napredek. Zavezništvo za svobodo, pravičnost in trajnost« in obravnava ambiciozne predloge za prihodnjost Nemčije, od boja proti pandemiji do digitalizacije, napredku gospodarstva in skrbi za okolje.

Nova vlada bo takoj potrdila dvig minimalne plače na 12 evrov na uro. Ukrep je stara socialdemokratska želja,  ki bo po njihovem mnenju izboljšala dohodek 10 milijonov ljudi. Poleg tega odlok zagotavlja enako plačo med moškimi in ženskami ter boj proti revščini otrok. Program predvideva ohranjanje stabilnih pokojnin.

Prav tako obljubljajo gradnjo 400.000 novih stanovanj na leto, zagotavljanje cenovno dostopnih stanovanj in znižanje najemnin.

»Pandemija je glavni izziv, s katerim se trenutno sooča Nemčija«, piše v dokumentu. Zato so napovedali dodatne ukrepe. Poleg omejitev dostopa necepljenih v javne prostore ni izključeno obvezno cepljenje za zdravstvene delavce.

Dokument vsebuje tudi širok nabor okoljskih ukrepov, ki nosijo pečat Zelenih. Cilj je ustanoviti socialno-ekološko tržno gospodarstvo. Konec rabe premoga naj bi se namesto leta 2038 prestavil na leto 2030. Obnovljivi viri bodo steber proizvodnje energije in se bo spodbujala »podnembo nevtralna« industrija.

Liberalci, ki so si zagotovili ministrstvo za financo, zagotavljajo, da bodo fiskalno razbremenili veliko večino državljanov ter poenostavili procese.

Sopredsednica Zelenih Annalena Baerbock bo po vsej verjetnosti postala Zunanja ministrica. Drugi sovodja ekologov Robert Habeck bo Minister za Gospodarstvo in podnebje. 

Vir: El Mundo, Španija

Zadnje novice

Sorodne vsebine