18.4 C
Ljubljana
četrtek, 28 septembra, 2023

Ko si Evropska unija zatiska oči: medtem ko birokrati še naprej uvažajo muslimanske migrante, so nigerijski džihadisti v treh tednih pobile več kot 120 kristjanov!

Solzave zgodbe o beguncih, ki menda bežijo pred vojno, so očitno priročen izgovor za številne birokrate, da si lahko zatiskajo oči pred nasiljem nad kristjani v številnih afriških državah. Denimo v Nigeriji, kjer so samo v zadnjih treh tednih zabeležili več kot 120 primerov nasilne smrti kristjanov s strani islamskih milic ter džihadistov.

 

V zadnjih letih je sicer največjo grožnjo kristjanov predstavljala milica Boko Haram, povezana z Islamsko državo, v zadnjem času pa so še nevarnejši postali t. i. fulanski džihadisti. Slednji so samo v tem tednu na področju province Kajuru požgali 143 hiš, pobili 52 ljudi in jih še več ranili, te dni poroča hrvaški portal Živa riječ. Kot poroča omenjeni portal, so se napadalci razdelili v tri skupine: prva je streljala na ljudi, druga je zažigala zgradbe, tretja pa preganjala tiste, ki so bežali pred ognjem. Med bežečimi so bile tudi ženske in otroci.

V nedeljo pa je prišlo do poboja v vasi Ungwan Barde v Kajuru, kjer so džihadisti pobili 17 kristjanov, več deset domov pa je bilo zažganih. Prvi teden v marcu so muslimanski ekstremisti v vasi Karamar pobili več kot 30 kristjanov, zažgali več hiš in tudi cerkev. Tudi tam so v ljudi, ki so bežali iz gorečih hiš, streljali.

Skrb vzbujajoče pa je, da se takšni napadi dogajajo tudi v tistih delih Nigerije, ki so sicer večinsko krščanski, denimo v zvezni državi Kaduna, kjer so uvedli policijsko uro, da bi obrzdali nasilje. Že konec februarja so na tem področju napadli vas Maro in ubili 38 kristjanov. Tudi tam so zažgali njihove domove in cerkev.

Christian Post poroča, da so v minulem letu fulanski džihadisti v osrednji Nigeriji ubili več kot tisoč kristjanov, zaradi česar lahko že govorimo o genocidu na verski podlagi. Na dejstvo, da postajajo militanti iz skupine Fulani vse bolj nevarni, je opozoril tudi anglikanski škof v Nigeriji dr. Benjamin Argak Kwashi. T. i. fulanski pastirji so namreč razporejeni že po celotni državi in lahko udarijo kjerkoli in kadarkoli. Opozoril je tudi, da si vlada zatiska oči pred nasiljem in ne želi zaščititi kristjanov.

Koliko teh džihadistov se nahaja znotraj Evropske unije, lahko samo ugibamo …

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine