4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Klofuta za vse tiste, ki so mislili, da bo Italija z novo vlado izolirana: EU in ZDA pripravljene sodelovati z vlado Giorgie Meloni

Piše: C. R., STA

Visoki predstavniki Evropske unije so danes čestitali novi italijanski premierki Giorgii Meloni in izrazili pripravljenost sodelovati z njeno vlado. Sodelovanja se veseli tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, ameriški predsednik Joe Biden pa je v čestitki izrazil pričakovanje, da bo Italija še utrdila svojo podporo Ukrajini.

Meloni je za imenovanje za prvo predsednico italijanske vlade na družbenem omrežju Twitter čestitala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen. “V izzivih, ki se jih moramo lotiti skupaj, računam na konstruktivno sodelovanje z novo vlado,” je še zapisala.

“Sodelovali bomo za dobro Italije in EU,” je zapisal predsednik Evropskega sveta Charles Michel.

“Evropa potrebuje Italijo. Skupaj bomo premagali vse težave,” pa je v tvitu v italijanščini zapisala predsednica Evropskega parlamenta Roberta Metsola.

Čestitke novi italijanski premierki in članom njene vlade prihajajo tudi iz nekaterih držav članic unije.

Madžarski premier Viktor Orban je v čestitki predsednici italijanske vlade izpostavil, da gre za velik dan za evropsko desnico.

Litovska premierka Ingrida Simonyte pa je novo italijansko premierko v tvitu pozvala k sodelovanju za okrepitev EU in zveze Nato v času izzivov, kakršnih se ni bilo.

Biden je v čestitki premierki Meloni izpostavil, da je Italija tesna zaveznica ZDA v zvezi Nato in pri odzivanju na globalne izzive. “Pričakujem, da bova kot voditelja gospodarsko najrazvitejših držav (G7) tudi utrdila podporo Ukrajini, poudarjala odgovornost Rusije za invazijo, zagotavljala spoštovanje človekovih pravic in demokratičnih vrednot ter vzpostavila trajnostno gospodarsko rast,” je dodal.

Zelenski pa je v tvitu, v katerem je čestital premierki Meloni, novi italijanski vladi zaželel uspešno odzivanje na vse izzive današnjega časa. “Veselim se nadaljevanja plodnega sodelovanja za zagotovitev miru in blaginje v Ukrajini, Italiji in svetu,” je zapisal.

Nova italijanska vlada, ki je prisegla danes, bo v nedeljo imela svojo prvo sejo v palači Chigi. V prihodnjih dneh jo čaka še glasovanje o zaupnici v parlamentu, ki pa velja zgolj za formalnost. V ministrski ekipi Giogie Meloni je 24 ministrov, med njimi šest žensk.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine