16 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Klofuta za Orbanove kritike: Madžarska ostaja med tremi najbolj uspešnimi gospodarstvi v Evropski uniji

Madžarsko gospodarstvo na račun močne rasti v zadnjem četrtletju lanskega leta in izboljšanja bonitetnih ocen ostaja med najbolj uspešnimi v Evropi. Rast v zadnjem četrtletju je presegla vsa pričakovanja analitikov, z 4,5-odstotno rastjo je namreč presegla pričakovano rast v višini 4,2-odstotka, celoletna rast pa je bila kar 4,9-odstotna. 

 

Makroekonomski podatki kažejo, da na delovanje države še ni pomembno vplivalo upočasnjevanje zahodne Evrope na splošno, zlasti Nemčije. To tudi pomeni tudi, Madžarska ostaja med tremi najbolj uspešnimi gospodarstvi v EU. Poleg tega je Madžarska dokaj edinstvena, ker je rezultate dosegla brez ogrožanja drugih gospodarskih kazalcev. V nasprotju s konvencionalnimi modrostmi, je državi uspelo doseči visoko stopnjo rasti, obenem pa obvladuje tako državni dolg kot proračunski primanjkljaj.

Februarja letos je bonitetna agencija S&P spremenila gospodarske obete Madžarske iz stabilnih na pozitivne, kar je tudi povečalo možnosti, da bo S&P v prihodnjih 12 mesecih izboljšal bonitetno oceno javnega dolga iz sedanje ocene BBB. Japonska bonitetna agencija (JCRA) je že minuli petek zvišala bonitetno oceno države z BBB + na A- in oceno dolga države z A- na A.

Struktura javnega dolga se je izboljšala
Medtem ko je javni dolg države še vedno nad 60 odstotkov, v zadnjih nekaj letih hitro upada, njegova struktura pa se je v istem obdobju tudi občutno izboljšala, poroča Voice of Europe. Z odkupom vrednostnih papirjev v vrednosti 1 milijarde dolarjev se je dolg države v tuji valuti znižal pod 20 odstotkov celotnega zneska, zaradi česar je država manj izpostavljena nihanju menjalnega tečaja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine