31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Klofuta za britanske konservativce: v anketah jih je prehitela reformistična stranka, ki je pred leti podprla brexit

Piše: C. R.

Populistična stranka Reformirajmo Združeno kraljestvo (Reform UK), ki jo vodi Nigel Farage, je prvič po podpori prehitela konservativno stranko premierja Rishija Sunaka, kaže v četrtek objavljena javnomnenjska raziskava družbe YouGov. Obe sicer krepko zaostajata za laburistično stranko, ki se ji na julijskih parlamentarnih volitvah obeta zmaga.

Sodeč po javnomnenjski raziskavi bi stranka Reform UK na volitvah lahko prejela 19 odstotkov, konservativci pa 18 odstotkov glasov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Družba YouGov ob tem opozarja, da so številke za obe stranki znotraj meje odstopanja. “Zato še nekaj časa ne bomo mogli ugotoviti, ali lahko Reform UK ohrani oziroma izboljša svoj položaj v primerjavi s konservativci,” je nadaljevala družba in dodala, da vzpon stranke Faragea pomeni “seizmični premik v predvolilnem obdobju”.

Laburistična stranka medtem še naprej vodi s 37-odstotno podporo in se ji na julijskih parlamentarnih volitvah obeta zmaga.

Farage je sicer v četrtek izjavil, da stranka Reform UK zdaj predstavlja glavno konkurenco laburistom. Sunak pa je bil kritičen do javnomnenjske raziskave in poudaril, da volilne kampanje še ni konec. “Edina javnomnenjska anketa, ki je pomembna, je tista 4. julija,” je še dodal.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine