17.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Kljub dogovoru med EU in Turčijo se je samo 189 migrantov vrnilo v Turčijo

EU in Turčija sta leta 2016 sklenili tako imenovani sporazum o migrantih, ki naj bi preprečili ilegalne migracije. Toda nove številke kažejo, da se majhen del migrantov vrača v Turčijo, medtem ko se jih EU preseljuje bistveno več.

Kljub sporazumu  iz leta 2016 med Evropsko unijo in Turčijo je bilo leta 2019 v Turčijo vrnjenih le 189 nezakonitih migrantov, ki so čez Egejsko morje prešli v Grčijo, kažejo podatki. Ta številka je zanemarljiva v primerjavi s približno 60 100 migranti, ki so leta 2019 pristali v Grčiji, kar je veliko več kot leto prej. Dogovor o migrantih med EU in Turčijo je bil izveden za zaustavitev “ilegalnih migracij prek Turčije v Evropo” in za  “prekinitev poslovnega modela tihotapcev”  ter, da bi migrantom, da ponudil alternativo tveganju njihovih življenj.”

V skladu s sporazumom je Turčija dolžna vrniti nelegalne migrante, ki gredo skozi njeno ozemlje, in jim preprečiti prehod v Grčijo. Za to je Turčija je prejela tudi skupno 6 milijard EUR (6,6 milijarde USD), 3 milijarde EUR v letu 2016 in 3 milijarde EUR v letu 2018. Glede na poročilo Evropske komisije, ki ga povzema  nemški časnik Welt am Sonntag, je bilo od leta 2016 do leta 2019 v Turčijo vrnjenih 1,995 sirskih prosilcev za azil – 801 v letu 2016, 683 v letu 2017, 332 v letu 2018 in 189 v 2019. Medtem je v istem obdobju EU sprejela 25.660 Sirijcev, ki so prišli prek Turčije.

Poročilo Evropske komisije navaja, da je bilo od 60.100 prosilcev za azil, ki so leta 2019 pristali na grških otokih, približno 37.700 premeščenih na celino. Še vedno veliko migrantov prihaja na grške egejske otoke Lesbos, Samos, Chios, Kos in Leros v močno pritiskalo na preobremenjena taborišča. V teh taboriščih prebiva približno 42.000 ljudi in primanjkuje hrane, oblačil in zdravil.

Turčija naredi premalo

Thorsten Frei, namestnik vodje nemške poslanske skupine CDU / CSU, ki je odgovoren za migracije, je za Welt am Sonntag dejal, da razmere v Grčiji lahko postanejo nevzdržne. ” Kar jeočitno povezavo z dejstvom, da Turčija ne preprečuje več dosledno  izkrcavanja,” je dejal Frei. Ankara je poleg tega obtožila EU, da se ne drži svojih obveznosti v skladu z migrantskim sporazumom, in zahtevala, da ji zagotovi več sredstev.

Počasni postopki

Frei je, dejal tudi, da grške oblasti ne pošiljajo migrantov, ki prihajajo iz Turčije nazaj, kar je nesprejemljivo. “Število vračanj iz Grčije v Turčijo že leta pozna le eno smer: gre navzdol. Tukaj je treba precej odkrito govoriti o upravni napaki,” je dejal Frei.

Grški premier Kyriakos Mitsotakis pa je dejal, da namerava njegova vlada zaprositi za več sredstev EU za izgradnjo novih kampov na otokih in pospešiti postopek obravnave prošenj za azil. Mitsotakis ocenjuje, da je njegova uprava lani “podedovala” okoli 80.000 odprtih prošenj za azil od prejšnje vlade.

Zadnje novice

Sorodne vsebine