3.8 C
Ljubljana
torek, 13 aprila, 2021

Kitajski velikan v igri za 5G v EU

Kitajskemu Huaweiju se vse bolj odpirajo vrata za sodelovanje pri vzpostavljanju omrežja 5G v Evropi. Kar nekaj evropskih držav se je že odločilo, da telekomunikacijskega velikana ne izločijo iz igre. Zdaj pa je temu pritrdila še EU, ki je oblikovala varnostne smernice za članice.

Pri tem EU svetuje ustrezne omejitve za dobavitelje, za katere velja visoka tveganost. Podobno je pred tem sprejela Velika Britanija, ki kitajskemu velikanu dopušča sodelovanje pri razvoju 5G omrežij, a ne pri »kritičnih in občutljivih« delih omrežja. British Telecom je ob tej odločitvi že napovedal, da bo izgubil okoli 600 milijonov evrov in bo moral spremeniti načrte v zvezi s 5G. ZDA, ki so pritiskale na zaveznice naj Huaweiju onemogočijo vstop v igro za 5G, so nad to odločitvijo razočarane. Zaradi možnosti vohunjenja, ki jo menda omogoča opremo kitajskega velikana, so že napovedale prekinitev izmenjave tajnih podatkov z britansko stranjo.

Tudi drugod po Evropi prižigajo zeleno luč za Huawei. Ta si je januarja prislužil tudi naziv najboljšega po izbiri strank Gartner Peer Insights za področje infrastrukture žičnega in brezžičnega LAN dostopa. Švedska uprava za pošto in telekomunikacije je potrdila, da ob uvajanju 5G ne bo enostransko prepovedala Huawei. Hkrati pa je napovedala, da bodo morali vsi ponudniki omrežne opreme, ki bodo v igri za omrežja pete generacije, opraviti neodvisen varnostni pregled, ki ga izvaja državna varnostna služba.

V prihodnjih tednih je pričakovati podobno odločitev tudi v Nemčiji, kjer je premierka Angela Merkel že nakazala, da bi bilo »tvegano« izločiti posameznega ponudnika iz igre. Tudi sicer je nemški Deutsche Telekom v luči ameriških obtožb v zvezi z »stranskimi vrati«, ki Huaweju omogočajo vohunjenje za drugimi državami, zatrdil, da jih tega ni strah, saj je sistem upravljanja z zakonitimi prestreznimi vmesniki zgradilo nemško podjetje. Tudi Vodafone, s sedežem v Londonu, je zatrdil, da ni nobenega znaka, da bi kateri od dobaviteljev opreme imel nepooblaščen dostop do omrežja.

Zadnje novice

Sorodne vsebine