15.9 C
Ljubljana
sobota, 15 maja, 2021

Kitajski tehnološki velikan Huawei bo v Veliki Britaniji zgradil center za raziskave in razvoj

Kitajski tehnološki velikan Huawei, ki po ocenah nekaterih analitikov v Veliki Britaniji igra sporno vlogo pri izgradnji omrežja pete generacije (5G), je na Otoku zdaj dobil dovoljenje za izgradnjo centra za raziskave in razvoj. Zgradil ga bo v Cambridgeu na vzhodu države, so sporočili iz kitajskega podjetja.

Huawei bo v center v prvi fazi, ki bo zajemala izgradnjo njegovega sedeža za optoelektroniko, “ključno tehnologijo, ki se jo uporablja pri optičnih komunikacijskih sistemih”, investiral eno milijardo funtov (1,1 milijarde evrov), pri tem pa ustvaril 400 delovnih mest, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Velika Britanija je dom živega in odprtega trga, pa tudi nekaterih najboljših talentov na svetu,” je objavo novice pospremil podpredsednik Huaweia Victor Zhang. Cambridge je označil za idealno lokacijo.

Kot je še zatrdil, želi podjetje pomagati britanskemu gospodarstvu, da bo lahko prevzelo vodilno vlogo v optoelektroniki. Prav tako naj bi promoviralo britansko tehnologijo na svetovni ravni.

Huawei sicer v celotni Veliki Britaniji zaposluje 1600 ljudi. Uspel je pridobiti tudi podporo britanskega premierja Borisa Johnsona, ki mu je namreč prižgal zeleno luč za izgradnjo omrežja 5G.

Na Otoku so se za to odločili kljub velikim pritiskom ZDA, ki od držav pričakujejo, da Huaweija ne bodo spustile k projektu 5G. Washington namreč trdi, da bi lahko kitajsko podjetje opremo 5G uporabilo za vohunjenje za kitajske oblasti.

Zadnje novice

Sorodne vsebine