22.7 C
Ljubljana
torek, 9 avgusta, 2022

Kitajski je pandemija izjemno koristila: Dosega “nepričakovano” močno rast izvoza

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Kitajska je septembra zabeležila nepričakovano močno rast zunanje trgovine. Njen izvoz je v medletni primerjavi poskočil za 28,1 odstotka in s tem še presegel avgustovsko 25,6-odstotno rast. Izvoz se je na drugi strani okrepil za 17,6 odstotka, kar je nekaj pod pričakovanji. Avgusta je medletno porasel za 33,1 odstotka.

Francoska tiskovna agencija AFP piše, da je kitajski izvoz tako minuli mesec dosegel 305,7 milijarde dolarjev, kar predstavlja rekordno mesečno vrednost. Kitajski izvoz v EU se je v medletni primerjavi povečal za 30,6 odstotka, v Nemčijo pa denimo za 37,5 odstotka, medtem poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Kitajska je zabeležila močno rast zunanje trgovine. (foto: Pixabay)

Močno medletno rast izvoza je sicer treba videti v luči slabših trgovinskih pogojev v lanskem letu, ki ga je močno zaznamovala pandemija covida-19. Kitajska je odtlej premagala novi koronavirus, trgovina pa znova cveti.

Kot je danes še objavila kitajska carinska uprava, je Kitajska septembra sklenila z zunanjetrgovinskim presežkom v višini 66,76 milijarde dolarjev, poroča STA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine