19.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 24 junija, 2024

Kitajske oblasti so vpeljale nov sistem nadzora nad tistimi, ki ne verjamejo v kitajsko “napredno socialistično družbo”!?

Piše: Sara Rančigaj

Kitajska poleg video nadzora na domu tistih, ki se niso držali karantene, gre še korak dlje. Tokrat so ustvarili sistem, preko katerega bodo prijatelji ali sosedje lahko prijavili osebo, ki obrekuje oblast in s tem zanika “odličnost kitajske napredne socialistične kulture” oziroma izkrivlja njihovo zgodovino. Kitajska se tako vse bolj nagiba v smer nadzora, ki ga je v preteklosti napovedal George Orwell v romanu 1984.

Oblasti v Pekingu so ustvarile nov sistem za državljane, ki vlado lahko preko njega takoj obvestijo o vseh, ki “zanikajo odličnost kitajske napredne socialistične kulture”. V tem novem mehanizmu državnega nadzora, ki spominja na grozote napovedane že v romanu Georgea Orwella 1984, lahko običajni kitajski državljani vlado obvestijo tudi o vseh, ki “širijo” napačno “razlago zgodovine”.

Upokojeni ameriški diplomat David Cowhig je nedavno pobudo kitajske komunistične partije imenoval za “območja poročanja o škodljivih informacijah, ki vključujejo zgodovinski nihilizem”. Kitajski novinar Michael Standaert pa je tvitnil, da je “uvedena nova “vroča linija” za tiste, ki želijo prijaviti svoje prijatelje, sosede in sodelavce zaradi “napačnih pripomb o zgodovini “.”

O novici je poročal tudi dopisnik BBC iz Kitajske Stephen McDonell, ki je  tvitnil: “Nova storitev, ki ljudem na Kitajskem omogoča, da poročajo o drugih zaradi širjenja napačne “interpretacije zgodovine.”

Državljani bodo komunističnim oblastem lahko predajali informacije o tistih, ki bodo izkrivljali zgodovino kitajske komunistične partije “ali zgodovino njihovega socialističnega razvoja”. Poleg tega je novinar BBC-ja izjavil, da lahko kitajski državljani poročajo tudi o “tistih, ki so obrekovali junake in mučenike komunistične partije”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine