18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Kitajska začela s pošiljanjem orožja v Srbijo

Piše: Ivan Šokić 

Kitajska je Srbiji v soboto, 9. aprila 2022 s pomočjo šestih transportnih letal Y-20 dostavila HQ-22 raketne sisteme zemlja-zrak. Gre za izpolnitev dogovora iz leta 2019, a dejstvo, da letala kitajskih zračnih sil v večjem številu letijo čez članice severnoatlantskega zavezništva je vseeno vznemirilo številne. Med analitiki obstajajo strahovi, da bi kitajska poteza naznanjala novo oboroževalni tekmo na Balkanu. 

Kitajska jata transportnih letal Y-20 je pristala na beograjskem letališču v zgodnjih jutranjih urah v soboto, 9. aprila 2022. Na Zahodu, pa so se zaradi kitajske izpolnitve dogovora podpisanega let 2019 pojavili strahovi, da bi nabiranje orožja na Balkanu lahko ogrozilo mir v regiji.

AP poroča, da srbsko obrambno ministrstvo ni bilo takoj dosegljivo za komentar, je pa zato srbski premier Aleksandar Vučić najavil, da bo novo vojaško opremo javnosti predstavil v prihajajočih dneh. Po Vučićevem mnenju gre za “najnovejši ponos” Srbije.

Kitajska demonstracija moči

Zahod naj bi bil v skrbeh tudi zaradi dejstva, da so kitajska transportna letala letela skupaj in ne posamično. Po mnenju srbskega vojaškega analitika Aleksandra Radića gre za Kitajsko demonstracijo moči. Srbski predsednik Vučić je namreč še pred kratkim opozarjal, da druge Nato države, zaradi dogajanja v Ukrajini, ne dovolijo Kitajski dostaviti sisteme s preletom njihovega teritorija.

Po navedbah PBS so kitajska transportna letala vsemu navkljub letela najmanj čez Turčijo in Bolgarijo. Strokovnjaki ocenjujejo, da je Kitajska s tem želelakako velik doseg ima, tako v vojaškem kot geopolitičnem smislu.

Ameriški predstavniki so uradni Beograd leta 2020 svarili pred nakupom kitajskih protizračnih raketnih sistemov FK-3. V ZDA so opozarjali, da če si Srbija res želi biti del EU in zahodnih zavezništev, potem mora svojo oborožitev prilagoditi zahodnim standardom. Srbija je prva evropska država s kitajskimi raketnimi sistemi.

Vir: Pbs.org

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine