18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Kitajska v nakup ruske nafte za potrebe strateških zalog

Piše: Ivan Šokić

Kitajska naj bi se z Rusijo pogajala o nakupu nafte po ugodni ceni za namene obnove strateških zalog. To je po mnenju poznavalcev še en znak krepitve odnosov med dvema državama ter pokazatelj, da napovedovani embargo EU na rusko nafto ne bo imel željenega učinka.

Kitajske in ruske oblasti naj bi zaobšle svoja energetska podjetja in se o kitajskem nakupu ruske surove nafte za potrebe obnovitve strateških rezerv pogovarjajo neposredno. To bi po mnenju poznavalcev lahko razorožilo napovedovani postopni embargo EU na rusko nafto.

Ameriški embargo na rusko nafto ob začetku ruske specialne vojaške operacije v Ukrajini je velik del ruskih tankerjev že prisilil, da so se preusmerili na vzhod proti Aziji. To je poleg Kitajske izkoristila tudi Indija. Sicer naj bi pogajanja o ceni in količini dobavljene nafte med Rusijo in Kitajsko še potekala.

Po nekaterih ocenah naj bi strateške rezerve nafte na Kitajskem obsegale 926,1 milijonov sodčkov nafte. Za primerjavo, ameriške strateške rezerve obsegajo 714 miljonov sodčkov nafte. Kitajska je tudi sicer največji kupec ruske nafte na svetu. Samo v letu 2021 so uvozili 1,6 milijonov sodčkov ruske nafte na dan.

Po mnenju Jane Xie, analitičarke za trgovanje z nafto v podjetju Kpler, ki je govorila z Bloombergom, je trenutno primeren čas za obnovitev kitajskih strateških zalog. Ne trpijo pomanjkanja, a trenutno lahko za razliko od ostalih na Zahodu, ki se poceni ruske nafte otepajo, dobijo rusko črno zlato po ugodni ceni. Če s tem še dodatno oslabijo EU in še močneje navežejo Rusijo nase, pa je to za Kitajsko samo dodaten plus.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine