17.1 C
Ljubljana
nedelja, 28 maja, 2023

Kitajska uvedla carine na številne ameriške proizvode

Kitajska je v vedno hujšem trgovinskem sporu z ZDA danes uvedla carine na ameriške proizvode v skupni vrednosti okoli tri milijarde dolarjev. Nove dajatve veljajo za 128 ameriških dobrin. Med drugim je Kitajska uvedla 15-odstotne carine na uvoz svežega sadja, oreščkov in vina ter 25-odstotne dajatve na svinjino in reciklirani aluminij.

Kitajska je uvedbo carin napovedala že marca, ko so ZDA uvedle 25-odstotne dajatve na jeklo in 10-odstotne carine na izdelke iz aluminija.

Kitajsko ministrstvo za finance je danes sporočilo, da bo novi carinski režim z ZDA “uravnotežil izgube”, ki so jih povzročile ameriške dajatve, ki so “povzročile veliko škodo interesom Kitajske”.

Peking pa še ni odgovoril na napovedano ameriško uvedbo višjih uvoznih dajatev na širok nabor uvoženega kitajskega blaga, vrednega 60 milijard dolarjev. ZDA želijo s tem kaznovati Kitajsko za krajo intelektualne lastnine in protikonkurenčne prakse, ki po navedbah Washingtona škodijo ameriškim podjetjem.

Trgovinski predstavnik ameriškega predsednika Robert Lighthizer naj bi dodatne carine predstavil v dveh mesecih. Po poročanju ameriških medijev naj bi novi val ameriških dajatev prizadel predvsem kitajsko telekomunikacijsko in tehnološko industrijo.

V letu 2016 je izvoz kitajskih dobrin v ZDA predstavljal okoli 18,4 odstotka celotnega izvoza Kitajske, medtem ko je delež uvoženih ameriških dobrin v to državo predstavljal zgolj osem odstotkov izvoza ZDA.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine