24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Kitajska totalitarna rdeča oblast stopila na prste aplikaciji Signal, katera omogoča pošiljanje šifriranih sporočil

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Od danes naprej je na Kitajskem onemogočeno delovanje priljubljene mobilne aplikacije Signal, ki omogoča pošiljanje sporočil, ki so šifrirana. S to potezo je komunistična oblast onemogočilo delovanje eno izmed družabnih omrežij iz Amerike, ki je bilo kot zadnje na voljo kitajskim uporabnikom, poroča francoska tiskovna agencija AFP. 

Aplikacija Signal je še posebej priljubljena postala v zadnjih mesecih potem, ko je konkurenčni WhatsApp uporabnike razjezil na račun spremembe pravil o varovanju zasebnosti. Sicer pa je to aplikacijo preko družabnega omrežja Twitter v uporabo priporočil alfa in omega Tesle Elon Musk, ki sicer velja za najbogatejšega Zemljana.

Kako si delovanje “demokracije” v praksi predstavlja Kitajska najbolj priča podatek, da so oblasti poskrbele za razvoj obsežnega in prefinjenega sistema (Veliki požarni zid-Great Firewall), s katerim svojim državljanom onemogočajo dostop do priljubljenih družabnih omrežij, kot sta Twitter in Facebook. Spletna stran GreatFire.org, ki se ukvarja s spremljanjem cenzure Kitajske na spletu, je sporočila, da spletna stran Signala odrezana vsaj od ponedeljka, čeprav je aplikacija v kitajskih mobilnih trgovinah še vedno na voljo. Signal po poročanju STA dogajanja še ni komentiral.

Kar je kritično do oblasti izgine!
Različica Signala, ki je namenjen operacijskemu sistemu iOS, je bila po poročanju podjetja Sensor Tower nameščena 510.000-krat. Podatki za različico, ki je namenjena operacijskemu sistemu Android, niso na voljo, delovanje trgovine Google Play pa je onemogočeno na račun blokade. Ob tem Sensor Tower še navaja, da si je Signal po svetu na svoje mobilnike namestilo že preko 100 milijonov uporabnikov obeh najbolj operacijskih sistemov, ki sta najbolj razširjena. Vse vsebine, ki niso naklonjene komunistični oblasti, so se na Kitajskem preselile na aplikacijo Clubhouse, saj je le ta omogočala razpravo, ki ni bila cenzurirana. Oblast je seveda naredila vse, da je tudi temu naredila konec, kanal je bil namreč blokiran.

Foto: epa

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine