24.1 C
Ljubljana
sreda, 17 julija, 2024

Kitajska strokovnjakom z WHO ni želela izročiti podatkov o prvih primerih okužbe z novim koronavirusom

Piše: Sara Kovač (Nova24tv)

Vse predpostavke glede izvora novega koronavirusa so še naprej odprte, je v petek, po enomesečni preiskavi strokovnjakov WHO-ja na Kitajskem, zatrdil generalni direktor WHO-ja. Ameriški Wall Street Journal v povezavi s tem navaja, da kitajske oblasti sploh niso želele zagotoviti natančnih podatkov o prvih primerih okuženih. 

Zdi se, da so strokovnjaki izključili možnost, da bi virus “ušel” iz Inštituta za virologijo v Wuhanu, kot je to trdila Trumpova administracija, na tiskovni konferenci v Wuhanu so namreč po misiji dejali, da naj bi bila ta možnost “precej neverjetna”, navaja agencija AFP.

Nekateri so se pričeli spraševati, ali je mogoče nekatere hipoteze o izvoru pandemije zavreči, vendar pa je generalni direktor WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus  zatrdil, da so po pogovoru s člani ekipe prišli do spoznanja, da so še vedno možne vse predpostavke. Potrebno bo namreč še nadaljnje raziskovanje in pa dodatne analize. “To je bila zelo pomembna znanstvena preiskava v zelo težkih okoliščinah,” je poudaril. Izrazil je “upanje”, da bo prvo poročilo o misiji objavljeno prihodnji teden, “v prihodnjih tednih” pa tudi končno poročilo.

Spomnil je, da so vseskozi poudarjali, da ta preiskava ne bo podala vseh odgovorov na vprašanja. “Izvedeli pa smo pomembne informacije, ki nas približujejo razumevanju izvora virusa, “ je še dodal. Člani strokovne ekipe so izjavili, da glavna predpostavka ostaja, da virus izvira od netopirja, pri tem pa je več možnih scenarijev, kako je ta prešel na ljudi. Najverjetneje je, da je bila vmes okužena še neka druga živalska vrsta.

Foto: STA

Prvi sklepi predstavljeni na tiskovni konferenci s strani strokovnjakov na Kitajskem so bili zlasti s strani  ZDA sprejeti s skepso. “Namesto da bi hiteli z zaključki, ki ne temeljijo na znanosti, želimo najprej videti, kam nas ti podatki vodijo in kam nas vodi znanost. Naši sklepi bodo temeljili izključno na tem,” je v torek zatrdil tiskovni predstavnik ameriškega zunanjega ministrstva Ned Price in dodal, da v celoti podpirajo to preiskavo.

Kitajci so zavrnili izročitev želenih podatkov
Ameriški Wall Street Journal je v petek po poročanju Reutersa poročal, da kitajske oblasti preiskovalcem niso želele zagotoviti konkretnih podatkov o zgodnjih primerih obolelih. Ti podatki bi strokovnjakom lahko pomagali ugotoviti, kako in kdaj se je koronavirus prvič začel širiti na Kitajskem. Peter Embarek, ki je vodil skupino strokovnjakov iz različnih držav in znanstvenih disciplin in sodeloval na tiskovni konferenci, je ocenil, da naj bi bila preiskava uspešna. “Zdaj bolje razumemo, kaj se je zgodilo v Wuhanu decembra 2019,” je dejal in opozoril, da je to “šele začetek”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine