18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Kitajska strategija “kraje elit” obrodila sadove

Piše: Ivan Šokić

Politični svetovalec in avtor večih knjižnih uspešnic Peter Schweizer, med drugim tudi “Red-Handed: How American Elites Get Rich Helping China,” knjige, ki opisuje tesno povezanost ameriške elite s kitajsko komunistično partijo je prepričan, da je vsto Kitajske v Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) spremenil globalno ekonomsko strukturo ravno zahvaljujoč kitajskemu izrabljanju ameriške elite za uresničevanje kitajskih interesov.

Peter Schweizer strategijo s katero je kitajska komunistična partija napadla vrh velikih tehnoloških podjetij, zabavne industrije, izobraževanja, borze in politike v ZDA opisuje kot “zajetje elite”.

Kitajska komunistična partija (KKP) je skozi leta številnim posameznikom na vodilnih položajih v ZDA pomagala do razkošnega življenja in visokih položajev. KKP po mnenju Schweizerja na tak način svoje plačance drži v šahu. Nihče se namreč ni pripravljen odpovedati dodatkom, ki jih prinese sodelovanje s Kitajsko. “In to daje Pekingu ogromno vpliva naš voditeljsi razred,” je prepričan Schweizer.

Po drugi strani je ameriška zunanja politika ostala znotraj okvirjev sprejetih pravil. Prepričani so bili, da se bo Kitajska z vstopom v Svetovno trgovinsko organizacijo konec leta 2001 liberalizirala. Namesto ameriških pričakovanj je KKP postala še bolj represivna in agresivna. Na ta račun pa je obogatela tudi ameriška elita, opozarja Schweizer.

Kitajka je s tem ko je “kupila” ameriško elito, efektivno onesposobila ZDA. To je bilo opazno tudi v času predsedovanja ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki se je moral boriti z nasprotniki doma, ki so navajali tisoč in en razlog zakaj za ZDA, v resnici pa za kupljeno elito, ne bi bilo dobro če pride do trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko.

Schweizer je izpostavil Elona Muska, ki je v preteklosti pogosto kritiziral Kitajsko. Muskove kritike na račun Kitajske so potihnile, ko so na Kitajskem zgradili ogromno tovarno za proizvodnjo električnih avtomobilov Tesla. Musk naj bi tudi studie za dizajn iz Kalifornije preselil na Kitajsko.

“Kdorkoli je poslovno povezan s Kitajsko in potrebuje njihovo dobro voljo za nadaljnje poslovanje bo počel kar Peking hoče, ker če ne, bo Peking uničil njihovo podjetje,” je opozoril Schweizer.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine