3.2 C
Ljubljana
ponedeljek, 11 decembra, 2023

Kitajska se začenja soočati s primanjkljajem tujih naložb zaradi napetosti z ZDA in zakonov proti vohunjenju, ki povzročajo eksodus zahodnih držav

Piše: George Glover (businessinsider.com)

Kitajska je v zadnjem četrtletju zabeležila do sedaj največji primanjkljaj neposrednih tujih naložb, kar napoveduje, da se Peking sooča s težkim bojem, da bi oživel drugo največje gospodarstvo na svetu po strogih omejitvah zaradi Covida-19.

Podatki o plačilni bilanci, ki jih je v petek objavila državna uprava za devizno poslovanje, so pokazali, da so se obveznosti iz neposrednih naložb, ki spremljajo tok denarja v nekitajska podjetja, v treh mesecih do 30. septembra zmanjšale za 11,8 milijarde USD.

Podatki o neposrednih tujih naložbah se objavljajo vsako četrtletje v zadnjih 25 letih. To pa je prvič, da je bil kazalnik negativen, je poročal Reuters.

Primanjkljaj kaže, da se zahodne države in podjetja izogibajo Kitajski, saj se napetosti med Kitajsko in ZDA nenehno povečujejo, novi zakoni proti vohunjenju pa strašijo mednarodne vlagatelje.

Avgusta je predsednik Joe Biden izdal izvršni ukaz, ki omejuje ameriške naložbe v kitajska podjetja za polprevodnike in umetno inteligenco. Analitiki so to omejevanje označili kot enega od dejavnikov, ki so povzročili upad neposrednih tujih naložb.

“Verjetno je to posledica tega, da tuja podjetja vračajo dobičke iz Kitajske, medtem ko so jih prej reinvestirala,” je po poročanju Bloomberga dejal Duncan Wrigley, glavni ekonomist za Kitajsko v družbi Pantheon Macroeconomics.

“Mednarodna podjetja, zlasti ameriška, so preoblikovala dobavne verige, da bi uporabila alternative Kitajski,” je dodal.Morebitne tuje vlagatelje je odvrnilo tudi nenehno zatiranje nekitajskih podjetij.

Peking je prepovedal proizvodnjo čipov ameriškega polprevodniškega velikana Micron, poslal državno policijo v šanghajske pisarne ameriškega svetovalnega velikana Bain & Co. in letos uvedel nove zakone proti vohunjenju. Vlada je nadaljevala tudi s strogim nadzorom kapitala, ki tujcem otežuje iznos denarja iz države. Guru na razvijajočih se trgih Mark Mobius je marca opozoril, da bo zaradi omejitev “zelo, zelo previden pri vlaganju na Kitajskem”. Primanjkljaj neposrednih tujih naložb še zdaleč ni edini gospodarski glavobol, s katerim se sooča Peking.

Rast BDP se je letos ustavila, oblikovalci politike pa se borijo tudi z grožnjo deflacije in naraščajočo brezposelnostjo mladih.

Medtem je kitajski nepremičninski sektor v zadnjih letih prehajal iz krize v krizo, saj je avgusta v težavah znašla gradbena družba Evergrande, ki je vložila predlog za stečaj, prejšnji mesec pa je drugi nepremičninski velikan Country Garden zamudil s plačilom obveznic.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine