8.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Kitajska še ni opravila s COVID19: na severovzhodu države zaostrujejo ukrepe zaradi novega koronavirusa

Na severozahodu Kitajske v bližini meje z Rusijo so se pojavila nova žarišča okužb z novim koronavirusom, zaradi česar so tam danes zaostrili omejitve gibanja, da bi na tak način preprečili drugi val okužb, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

 

Kitajski, od koder se je novi koronavirus začel širiti po svetu, je po več mesecih uspelo večinoma zaustaviti širjenje smrtonosnega virusa sars-cov-2, a so sedaj pojavile bojazni o drugem valu okužb. Tokrat je v ospredju provinca Heilongjiang, od koder poročajo tako o povečanju števila uvoženih primerov okužb, predvsem pri kitajskih državljanih, ki se vračajo domov, kot tudi domačih okužb.

V provinci so doslej potrdili 537 okužb z novim koronavirusom, od tega jih je 384 uvoženih.

V Harbinu, prestolnici province, kjer so dve žarišči okužb potrdili v lokalnih bolnišnicah, so tako posameznikom in vozilom, ki prihajajo od drugod, že prepovedali vstop v stanovanjska območja v mesto. Vsi, ki prihajajo iz Kitajske ali drugih žarišč okužb, bodo tudi morali v obvezno karanteno.

Ob vstopu v stanovanja v mestu z več kot 10 milijoni prebivalcev vsem tudi preverijo temperaturo, obvezna je tudi nošnja zaščitnih mask. Hkrati se morajo vsi izkazati z zeleno zdravstveno kodo na mobilni aplikaciji.

Dijakom in študentom iz Heilongjianga so tudi do nadaljnjega odsvetovali vrnitev v šole ali fakultete v drugih predelih Kitajske. Pristojne oblasti so tudi obljubile denarno nagrado vsakemu, ki bo pomagal prijeti ljudi, ki z nezakonitim prečkanjem mejo vstopijo v provinco.

Zaradi povečanja števila uvoženih primerov so ukrepe zaostrili tudi v obmejnem mestu Suifenhe, kjer so začasno zaprli kopenske meje z Rusijo in vzpostavili dve začasni bolnišnici, še poroča AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine