13 C
Ljubljana
nedelja, 26 septembra, 2021

Kitajska postaja en sam Big Brother: Nadzorne kamere že pred stanovanji in v določenih primerih celo znotraj stanovanj!

Po poročanju CNN se je eden izmed tamkajšnjih prebivalcev vrnil v svoj dom v Pekingu, kjer ga je pričakovalo neprijetno presenečenje. Po njegovih besedah je življenje na Kitajskem postalo podobno življenju v Big Brotherju. Kamere naj bi bile nameščene brez kakršnegakoli opozorila, kot zunaj, tudi znotraj stanovanj.

 

V povprečju naj bi bilo na Kitajskem v letu 2018 petkrat več kamer, kakor jih je v ZDA, šestkrat več se jih pričakuje do leta 2021. Po svetovni lestvici naj bi na Kitajskem kar osem od desetih držav imelo največji video nadzor, sama pandemija pa je na Kitajskem prinesla novost – video nadzor iz javnih mest do stanovanj prebivalcev. Pri tem pa se tamkajšnji prebivalci sprašujejo, v kakšni meri je to dovoljeno, saj Kitajska naj ne bi imela dovoljenja, da bi izvajala nadzor, niti ni izdala javnega opozorila, da bi kamere morale biti nameščene zunaj oziroma znotraj stanovanj.

Montaža kamer tudi znotraj stanovanj zaradi “strahu pred vandalizmom”
Po njihovih besedah pa naj bi bilo zmotno to, da nameščajo kamere znotraj stanovanj. Eden izmed prebivalcev province Jiangsu je poročal, da so mu po vrnitvi iz druge province nazaj domov, v stanovanju namestili kamero, ki je bila usmerjena proti vhodnim vratom. S tem naj izvajali nadzor, da v času dodeljene karantene ne kršijo zakona. Medtem, ko je preveril posnetke na svojem telefonu, je ugotovil, da ga je  kamera prav tako zajela medtem, ko je bil v dnevni sobi. Ko se je stanovalec pritožil, so mu oblasti rekle, da je nemogoče kamero namestiti zunaj, saj bi lahko bila tarča vandalizma. Prebivalci so sedaj ves čas v bojazni in poročajo tudi o negativnem psihološkem vplivu, saj se bojijo, da bi kamere zajele vse njihove dejavnosti in pogovore.

Na Kitajskem naj bi lokalne skupnosti s tem načinom nadzorovale odpiranje vrat stanovalcev. Tako naj bi delavci lokalnih skupnosti nadzorovali spoštovanje karantene in pomagali lokalnim prebivalcem pri njihovih potrebah, kot je dostava hrana in odvoz smeti. Ena izmed tamkajšnjih prebivalk pravi, da naj bi bile kamere celo povezane s tamkajšnjo policijsko postajo, kar ji daje občutek zapornika v lastnem stanovanju in prebivalcem ne daje pozitivnih občutkov, saj naj bi tak način življenja ostal še nekaj časa.

Poleg samega video nadzora naj bi Kitajska za potrebe obvladovanja pandemije uporabljala t.i. sistem digitalne “kode zdravja”, ki naj bi nadzoroval premike prebivalstva ter s pomočjo umetne inteligence in povezovanja velikih podatkov naj bi odločal o tem, kdo mora iti v karanteno.  Takšen način nadzora naj bi omogočala prihraniti izdatke za osebje in povečanje delovne učinkovitosti.

Po besedah nekaterih protestnikov, ki so bili v ponedeljek pred državnim zborom, so nekateri zlorabljali svoj položaj in govorili da živimo v militantni državi. Kaj bi potem ljudje rekli, ko bi živeli na Kitajskem in bili zaprti v stanovanju 24 ur dnevno pod video nadzorom ali pa bi med gibanjem bila označena vsaka njihova lokacija.

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine