18.5 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 julija, 2022

Kitajska odredila dvostopenjsko zapiranje v Šanghaju

Piše: Damian Ahlin

Šanghaj, kitajsko finančno središče s 26 milijoni prebivalcev, je prvič po izbruhu pandemije napovedal dvofazno množično zaprtje prebivalstva, da bi omejil naraščanje števila primerov. Prebivalci na vzhodnem bregu reke Huangpu ne smejo zapustiti svojih domov. Ta drastični ukrep ne preseneča toliko zaradi svojega izvajanja, temveč zaradi tega, kako dolgo je trajalo, da je začel veljati, glede na to, kako hitro so organi ukrepali v podobnih primerih.

Čeprav so lokalni uradniki poudarjali, da ne smejo sprejeti skrajnega ukrepa, so dogodki v zadnjih dveh letih v tej azijski velesili nakazovali, da bo do popolnega zaprtja Šanghaja prej ali slej prišlo. Medtem ko so bile soseske, v katerih je bilo prijavljenih največ primerov, zaprte že prejšnji teden, morajo po uradni izjavi od ponedeljka vsi prebivalci, razen nujnih delavcev, ostati v svojih domovih v dveh obdobjih.

Organi so že prej sporočili, da je Šanghaj pripravljen opraviti približno dva milijona testov na dan. Pred uvedbo teh omejitev je mesto izvedlo že več kot 30 milijonov testov na razvrščenih območjih tveganja, ki jih je zdaj 15.

Kitajska gospodarska prestolnica je bila od odkritja prvih primerov covida-19 v mestu Wuhan postavljena za zgled uspešnega obvladovanja pandemije. Po uradnih podatkih so v Šanghaju od januarja 2020 zabeležili le 400 okužb in sedem smrtnih primerov zaradi koronavirusa. Vendar je zaradi širjenja različice omicron po vsej Kitajski v zadnjih tednih to velemesto v težavah: od 1. marca je bilo v mestu približno 11.500 okužb, od katerih je velika večina asimptomatskih, zato je izredno težko izslediti primere, kar je nujno za učinkovito izvajanje politike nič covid, ki jo Kitajska izvaja že dve leti.

Po najnovejšem poročilu Nacionalne zdravstvene komisije je bilo samo v nedeljo v mestu odkritih 3.450 asimptomatskih primerov, kar je skoraj 70 odstotkov vseh primerov na celini.

V nasprotju z drugimi večjimi mesti, kot so Xi’an ter nedavno Changchun in Shenzhen, kjer je že najmanjši namig na izbruh povzročil takojšnjo zaporo, so se v Šanghaju oblasti omejile na selektivno omejevanje sosesk in množično testiranje.

Sprememba strategije

Ker se število asimptomatskih ljudi po vsej državi povečuje, je vlada svojo strategijo preimenovala v ničelno dinamiko, s katero želi virus zadržati in hkrati zmanjšati gospodarske posledice omejitev. Pred štirinajstimi dnevi so bile zahteve za odpust bolnikov s kovidozo nekoliko omiljene, prav tako karantene, čeprav so zaprtje meja, izolacija in množično testiranje še vedno na dnevnem redu.

Podobno kot po zadrževanju v Shenzhenu pred štirinajstimi dnevi je tudi zadrževanje v Šanghaju sprožilo alarm zaradi strahu pred zamudami in motnjami v svetovni dobavni verigi. Vendar po poročanju lokalnih medijev mednarodno letališče Pudong in kontejnersko pristanišče Yangshan delujeta normalno. Tudi največji kitajski proizvajalec čipov SMIC je sporočil, da ohranja svoje proizvodne obrate odprte. Teslina tovarna v mestu pa je napovedala štiridnevno zaustavitev.

 

Vir:   elpais.com  

Sorodne vsebine