0.2 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Kitajska odpira šampanjce ob dogajanju v ZDA – želijo si padca “svetilnika demokracije”

Kitajski propagandni časopis Global Times v državni lasti, ki redno objavlja uvodnike, ki promovirajo avtoritarni kitajski režim, se je v četrtek pri poročanju o napadu na Kongres naslajal nad napadom, ki se je dogodil dan prej in in ga označil kot “karmo” za Washington in znak, ter zapisal, da je ameriška demokracija začela propadati. Kitajski “strokovnjaki” naj bi namreč po njihovo zagovarjali prepričanje, da bodo nemiri v sredo zaznamovali padec “svetilnika demokracije” in da bo Amerika kmalu “propadla”.

 

Posamezni podporniki Donalda Trumpa, ki zagovarjajo prepričanje, da je na predsedniških volitvah prišlo do volilne prevare, so po poročanju ameriških medijev vdrli v stavbo Kongresa, ko je ta odločal o potrditvi glasov volilnega kolegija za Joeja Bidena. Pri tem je nastala premoženjska škoda, prišlo pa je tudi do evakuacije. Sodeč po zadnjih podatkih je v incidentu umrlo pet oseb.

“Svet opazuje. Ameriški zavezniki so bili razočarani, ko so videli, da se  je država, ki so jo občudovali, znašla v ogromni zmešnjavi,” je zatrdil Times in ob tem dodal, da kitajski opazovalci menijo, da to predstavlja “Waterloo” za mednarodno podobo ZDA. Po njihovo so ZDA s tem popolnoma izgubile legitimnost in usposobljenost za vmešavanje v notranje zadeve drugih držav z izgovorom zagotavljanja demokracije v prihodnje. Ob tem je Global Times citiral prepričanja uporabnikov cenzuriranih kitajskih družabnih omrežij, kot sta Weibo in WeChat, ki so slavili, da je Amerika deležna “karme” zaradi promocije demokracije po vsem svetu. Domnevni kitajski “strokovnjak” naj bi med drugim dejal, da je svet priča temu, da je svetilnik demokracije “postal mračen”. 

Dogajanje primerjali z dogodki v Hongkongu

Tako kot tudi druga kitajska trobila – vključno s kitajskim zunanjim ministrstvom – je Global Times primerjal nedavno dogajanje v ZDA z dogodki v Hongkongu leta 2019. Avtonomno mesto je doživelo mirne proteste, ki so privabili milijone ljudi proti predlaganemu zakonu, ki bi vladi omogočil izročitev kogar koli na Kitajsko, če bi bil ta obtožen kršitve zakonov Komunistične partije Kitajske. V skladu s sporazumom “Ena država, dva sistema” je nezakonito, da bi Peking uvajal komunistične zakone v Hongkongu. Od teh protestov dalje je bila sprejeta zakonodaja, ki omogoča izročitev prebivalcev Hongkonga Pekingu, če so ti obtoženi ogrožanja varnosti komunistične Kitajske.

Aretacija protestnika v Hongkongu (Foto: epa)

Številni kitajski uporabniki družabnih omrežij so po poročanju Global Timesa priznali, da so na “kaos v ZDA” gledali kot na maščevanje. “Po podpihovanju tolikšnega kaosa po vsem svetu pod pretvezo “svobode in demokracije” so ZDA končno okusile “karmo” svojih dvojnih meril,” je zatrdil propagandni medij. Glede dogajanja v ZDA se je oglasila tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying in primerjala, kako so v ZDA označili protestnike, ki so napadli Kongres in kako protestnike v Hongkongu. “Glede dogajanja v ZDA so bili kritični in dogajanje označili kot nasilni incident, protestnike pa kot izgrednike, skrajneže in razbojnike, ki so prinesli sramoto. Zdaj primerjajte to s tistim, kar so dejali glede hongkonških nasilnih protestov. Dejali so, da gre za “čudovit prizor “, protestnike pa označili kot demokratične junake…Kaj je razlog za tako veliko razliko v izbiri besed?,” se je vprašala Hua. Po njeno mora vsakdo resno razmisliti o tem in poiskati razlog za to.

Hu Xijin, glavni urednik časopisa Global Times, je v četrtek, po poročanju Breitbarta, objavil svoj komentar in v njem poudaril prepričanje, da se ZDA soočajo s političnim “rakom” in da je po njegovo ameriški ustavni sistem prešibak, da bi še lahko dolgo obstajal.

Nina Žoher

Zadnje novice

Sorodne vsebine