18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Kitajska od svojih komunističnih partijskih veljakov zahteva, da se znebijo premoženja v tujini

Piše: Ivan Šokić

Interna direktiva kitajske komunistične partije je visoko pozicioniranim partijskim veljakom prepovedala imeti premoženje v tujini. To velja tako za njih kot tudi za najožje družinske člane.

Kitajska komunistična partija naj bi bila pripravljena ustaviti napredovanja komunističnih funkcionarjev, ki imajo v tujini znatno premoženje. V to so vključene tudi žene in otroci partijcev. Na tak način naj bi se Kitajska želela zaščititi pred sankcijami, ki jih je nedavno na lastni koži izkusila Rusija.

Po mnenju opazovalcev naj bi s to potezo kitajski voditelj Xi Jinping držal v šahu tudi svoje politične nasprotnike, saj so prisiljeni pokazati zvestobo partiji na način, da se odrečejo sveta. Direktiva velja za uradnike na ministrskih položajih. Ti ne smejo imeti v posredni ali neposredni lasti nobene nepremičnine,  delnic ali podjetij s sedežem izven Kitajske. Ravno tako jim je prepovedano odpirati račune pri tujih finančnih institucijah. Izjema so “legitimni razlogi” kot sta npr. študij ali delo.

“Vodilni kadri, posebej višji, morajo biti še posebej pozorni na družinsko disciplino in etiko,” je januarja 2022 izpostavil Xi. Uradniki morajo podpisati deklaracijo o spoštovanju novih pravil. Razkrite lažnivce čakajo obtožbe nezvestobe komunistični partiji in laganja partiji. Predsednik Xi je svoj mandat leta 2012 začel z javno kampanjo proti korupciji in razsipnosti med državnimi uslužbenci. Leta 2014 so v komunistični partiji razkrili približno 3.200 uradnikov, ki so svoje žene in otroke poslali v tujino ter tam skrivali svoj denar. Približno tretjino so umaknili z njihovih položajev. V zadnjih desetletjih kitajska komunistična partija od svojih kadrov zahteva vedno več transparentnosti. Od leta 1995 morajo funkcionarji npr. javno razkriti tako osebne kot finančne informacije, vključno s podatki o soprogah in otrocih ter njihovih zaposlitvah.

Ni znano ali bo direktiva, ki je nastopila marca 2022 veljala retroaktivno, a rezultati naj bi že bili vidni. Več družinskih članov visoko pozicioniranih partijcev naj bi že prodalo svoje deleže v tujih podjetjih. ZDA so sicer v zadnjih letih v imenu boja proti kršenju človekovih pravic na Kitajskem zamrznile finančna sredstva več kitajskih funkcionarjev, trenutno pa grozijo Kitajski, da jo v primeru napada na Tajvan, ki ga sicer uradno ZDA priznavajo kot del Kitajske, čakajo sankcije kakršne so doletele Rusijo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine