21.4 C
Ljubljana
ponedeljek, 8 avgusta, 2022

Kitajska je najbogatejša država na svetu

Piše: Jože Jan

Kitajska je prehitela ZDA kot najbogatejša država na svetu. Azijska država predstavlja 50% rasti svetovnega bogastva v tem stoletju, njeno neto premoženje pa znaša 106 bilijonov evrov.

Svetovalno podjetje McKinsey & Co. je v poročilu «Dvig globalnega ravnovesja: v kolikšni meri produktivno uporabljamo svoje bogastvo?« izjavilo, da je Kitajska presegla Združene države Amerike kot najbogatejša država na svetu. McKinsey v tem poročilu preučuje nacionalne bilance desetih držav, ki predstavljajo 60% svetovnega dohodka. Kitajska akumulira 50% rasti bogastva v zadnjih dveh desetletjih, ZDA 22% in Japonska 11%.

Premoženje Kitajske je leta 2020 znašalo 106 bilijonov evrov, leta 2000 je znašalo samo 6 bilijonov. ZDA so podvojile svoje neto premoženje in dosegle skoraj 80 bilijonov evrov.

Tako v severnoameriških kot v azijskih državah, 10%  najbogatejših akumulira več kot dve tretjini vsega bogastva. Ta delež neprenehoma raste: v tem stoletju se je bogastvo v rokah 10% najbogatejših povečalo za 4%, tako, da imajo danes v svojih rokah 71% svetovnega bogastva.

V poročilu McKinsey & Co. je razvidno, da je približno 70% svetovnega bogastva shranjenih v nepremičninah. Ostalo najdemo v infrastrukturi, strojih, opremi ter v manjši meri v intelektualni lastnini in patentih. Neto vrednost se je v tem stoletju močno povečala in prehitela rast svetovnega BDP, kot posledica naraščajočih cen nepremičnin in padajoče obrestne mere.

To pa ima lahko negativne posledice: zaradi naraščujoče vrednosti nepremičnin so stanovanja za marsikoga nedostopna, kar bi lahko povzročilo finančno krizo, kakor leta 2008. Primer tega je kriza nepremičninskih razvijalcev na Kitajski, ki so zelo zadolženi (Evergrande in drugi).

Da peprečijo morebitno krizo, bi si morale države prizadevati za stabilizacijo in povečanje nominalnega BDP. Kapital bi morali preusmeriti v nove produktivne naložbe in inovacije, ki bi pospešile gospodarsko rast. 

Vir: Diario AS, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine