13.1 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Kitajska delegacija se odpravlja na podpis “prve faze” trgovinskega dogovora z ZDA

Kitajski namestnik premierja in glavni trgovinski pogajalec Liu He bo naslednji teden odpotoval v Washington na podpis “prve faze” trgovinskega dogovora z ZDA, so danes sporočili s kitajskega trgovinskega ministrstva. Delegacija bo v Washington prispela v ponedeljek in tam ostala do srede, ko bodo dogovor podpisali.

 

Ameriški predsednik Donald Trump je prejšnji teden napovedal, da bodo po podpisu tega dogovora nadaljevali pogovore o drugi fazi dogovora, medtem ko kitajski pogajalci pravijo, da o tem še nimajo informacij, poročajo tuje tiskovne agencije.

T.i. prva faza trgovinskega dogovora, ki sta jo strani razkrili sredi decembra, vključuje elemente na področju zaščite intelektualne lastnine, tehnologije, valut in finančnih storitev.

S podpisom se bosta državi izognili novemu višanju uvoznih carin, Kitajska pa se bo zavezala k večjemu uvozu ameriških kmetijskih proizvodov, energije in industrijskih izdelkov. Ameriški izvoz na Kitajsko se bo v dveh letih v skladu z dogovorom tako približno podvojil.

Ob doseženem dogovoru je prišlo do premirja v trgovinski vojni med državama, ki je v zadnjih 18 mesecih močno vplivala na globalno gospodarstvo. ZDA bodo ohranile 25-odstotne carine na 250 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske, prepolovile pa bodo carine na dodatnih 120 milijard dolarjev uvoza.

Zadnje novice

Sorodne vsebine