2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Kim in Trump ponovno obudila upanje za dvostransko srečanje

Načrti za dvostransko srečanje med predsednikom ZDA Donaldom Trumpom in severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom se odvijajo “zelo dobro”, je sporočil Donald Trump. Hkrati je Kim potrdil, da je pripravljen na srečanje, ki ga vidi kot zgodovinsko priložnost za končanje desetletja dolgih napetosti, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Južnokorejski predsednik Moon Jae-in, ki se je v soboto nepričakovano sestal s Kimom v obmejnem severnokorejskem kraju Panmunjom, je danes v Seulu še dejal, da je Kim na sobotnih pogovorih ponovno izrazil pripravljenost k razgradnji severnokorejskega jedrskega programa.

Kim želi sodelovati s Trumpom, tako da bi bil junijski vrh med Severno Korejo in ZDA uspešen, je še dejal južnokorejski predsednik. Dodal je, da je nujno potrebna “neposredna komunikacija” med državama, s čemer se je na pogovorih po njegovih besedah strinjal tudi Kim, ki je zaprosil za srečanje z Moonom, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Voditelja obeh Korej sta se tudi dogovorila, da bodo 1. junija ponovno potekali pogovori obeh Korej na visoki ravni.

Trump je medtem v soboto zvečer po lokalnem času dejal, da priprave na vrhunsko srečanje zelo dobro potekajo, ter da ZDA še vedno “pogledujejo k 12. juniju v Singapurju. To se ni spremenilo”. Trump je še v četrtek odpovedal načrtovano srečanje.

ZDA in Južna Koreja si prizadevajo, da bi se Severna Koreja odpovedala svojemu jedrskemu in raketnemu programu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine