6.2 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Kim Džong Un pripotoval na strateški vrh s Putinom – je šel po nasvet glede jedrskega orožja?

Severnokorejski voditelj Kim Jong-un je danes z vlakom pripotoval na ruski Daljni vzhod, kjer se bo z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom sešel na strateško pomembnem vrhunskem srečanju. Pjongjang je trenutno v diplomatski slepi ulici z Washingtonom glede jedrskega vprašanja in si želi tudi zato obnoviti vezi z zgodovinsko zaveznico Moskvo.

 

Vrh, ki bo potekal na Ruskem otoku nasproti pristanišča v Vladivostoku, bo prvo srečanje Kima s kakim tujim voditeljem po srečanju z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom februarja v Hanoju. Ta vrh, namenjen vprašanju jedrske razorožitve Severne Koreje, je bil predvsem za slednjega velik diplomatski fiasko.

Kim je v Vladivostok, kjer so ga pričakali z vojaškimi častmi, pripotoval z zelenim vlakom, že ob prečkanju meje z Rusijo pa je za rusko televizijo izrazil upanje, da bo “obisk kronan z uspehom in da bo koristen”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na poti Kima po poročanju severnokorejske tiskovne agencije KCNA spremlja zunanji minister Ri Yong-ho. Po navedbah Kremlja se bosta Putin in Kim najprej sešla na štiri oči, nato bodo sledili pogovori v širšem formatu. Podrobnosti v Kremlju niso navedli.

Kim se je lani, po veliki omilitvi diplomatskih napetosti na olimpijskih igrah v južnokorejskem Pjongčangu, že štirikrat sešel s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, trikrat z južnokorejskim predsednikom Moon Jae-inom in dvakrat s Trumpom.

Sedaj pa je očitno končno na vrsto prišlo tudi srečanje s Putinom, kar je verjetno tudi posledica srečanja z ameriškim predsednikom v Hanoiju, ki ni prineslo nikakršnega dogovora. Putin je Kima sicer že večkrat povabil na obisk v Rusijo.

Da se odnosi z ZDA res zelo poslabšujejo, kaže tudi zahteva Pjongjanga prejšnji teden, da ameriški državni sekretar Mike Pompeo ne sodeluje več na pogovorih o jedrski razorožitvi. Le nekaj ur pred tem napadom na Pompea je Severna Koreja obelodanila preizkus novega orožja.

Moskva se je že v preteklosti zavzela za omilitev mednarodnih sankcij proti Severni Koreji. ZDA jo zaradi tega obtožujejo poskusov pomoči Pjongjangu, da bi se ta izognil nekaterim ukrepom, kar v Moskvi zanikajo.

Moskva in Pjongjang imata zgodovinsko pomembne vezi, ki segajo v čas Sovjetske zveze. Slednja je bila namreč tista, ki je Kimovega dedka in ustanovitelja Severne Koreja Kim Il-sunga postavila na oblast in državi v času hladne vojne tudi nudila življenjsko pomembno pomoč. Odnosi med Pjongjangom in Moskvo sicer niso bili vedno prisrčni, saj je skušal Kim Il-sung kovati koristi iz rivalstva med Moskvo in Pekingom.

Putin je že kmalu po prvi izvolitvi na predsedniški položaj skušal normalizirati odnose s tedanjim vodjem Severne Koreje, s Kimovim očetom Kim Jong-ilom, prvič leta 2000. Tedaj je kot prvi ruski predsednika obiskal Severno Korejo. A Rusijo je glede vpliva na Severno Korejo v preteklih desetletjih močno prehitela Kitajska, ki je z veliko prednostjo tudi njena prva trgovinska partnerica.

Zadnji vrh med Rusijo in Severno Korejo je potekal leta 2011, ko sta se sešla Kim Jong-il in tedanji ruski predsednik Dmitrij Medvedov. Kim Jong-il je umrl tri mesece po tem srečanju.

Zadnje novice

Sorodne vsebine