19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Kijev pretresajo siloviti zračni napadi

Piše: STA

Ukrajinsko prestolnico danes pretresajo številni zračni napadi z raketami in droni. Po navedbah kijevskega župana Vitalija Klička so bili v napadih ranjeni trije ljudje in poškodovana ena večja zgradba. Ukrajinski obrambni minister Oleksij Reznikov je dejal, da je zračna obramba sestrelila šest ruskih hipersoničnih raket.

Iz Kijeva poročajo o številnih eksplozijah in alarmih za zračni napad. V videoposnetkih na družbenih omrežjih je mogoče videti, kako sistemi zračne obrambe sestreljujejo rakete. Oblasti prebivalce opozarjajo, naj se zaradi ostankov sestreljenih raket ne približujejo oknom.

Tarča napadov so po navedbah oblasti štiri kijevske četrti. Ukrajinska zračna obramba je večino raket sestrelila, njihovi ostanki pa so tudi na središče mesta, med drugim na živalski vrt, poročajo tuje tiskovne agencije.

Reznikov je na Twitterju zapisal, da so ukrajinske zračne sile dosegle neverjeten uspeh, saj so sestrelile šest hipersoničnih raket kinžal in 12 drugih raket. Ukrajina je sicer hipersonično raketo kinžal prvič sestrelila pred nekaj več kot tednom dni.

Vodja vojaške uprave ukrajinske prestolnice Serhij Popko je napad opisal kot “največje število raket v najkrajšem času”. “Po dosedanjih informacijah je bila velika večina sovražnikovih ciljev v zračnem prostoru Kijeva odkrita in uničena,” je dodal po poročanju britanskega BBC.

Do najnovejših napadov na Kijev prihaja v času, ko naj bi Ukrajino obiskal posebni kitajski odposlanec Li Hui.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine