18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Kdo so kreatorji Novega svetovnega reda? Tole sta izjavila avtokrata Putin in Xi

Piše: C. R., STA

Ruski predsednik Vladimir Putin je v nedeljo pred obiskom kitajskega kolega Xi Jinpinga v Moskvi ponovno poudaril pomen rusko-kitajskih odnosov in njihovega skupnega cilja za izgradnjo pravičnejšega večpolarnega svetovnega reda. Podobno je v nedeljo dejal tudi Xi, ki pa je hkrati pozval k podpori vsem prizadevanjem za reševanje ukrajinske krize.

“Rusko-kitajski odnosi še nikoli niso bili tako tesni kot sedaj. Naši državi se skupaj z enako mislečimi zavzemajo za izgradnjo pravičnejšega večpolarnega svetovnega reda, ki bo temeljil na mednarodnem pravu in ne na kakršnihkoli pravilih, ki služijo le interesom zlate milijarde,” je za Ljudski dnevnik, glasilo kitajske komunistične partije, dejal Putin.

Termin zlata milijarda se sicer nanaša na najrazvitejši del sveta, predvsem pa na zahodne države, pojasnjuje nemška tiskovna agencija dpa.

Podobne misli je pred obiskom izrazil tudi Xi. “Mednarodna skupnost zelo jasno vidi, da nobena država na svetu ni nadrejena vsem drugim,” je dejal za časnik ruske vlade Ruska Gazeta.

Ruski predsednik je ponovno obtožil ZDA, da skušajo omejiti Rusijo in Kitajsko, ter se zahvalil Xiju za objektivno in nepristransko stališče Pekinga do vojne v Ukrajini.

“Pri reševanju konflikta v Ukrajini je treba spoštovati cilje in načela Ustanovne listine Združenih narodov. Upoštevati je treba razumne pomisleke vseh držav na področju varnosti in podpreti vsa prizadevanja za rešitev ukrajinske krize,” pa je poudaril Xi.

Današnji dvodnevni obisk Xija bo njegov prvi obisk Moskve od začetka ruske invazije na Ukrajino. Tema pogovorov bo krepitev strateškega sodelovanja in partnerstva med Rusijo in Kitajsko, pa tudi vojna v Ukrajini, saj si Peking že dlje časa prizadeva za vlogo mirovnika v konfliktu.

Kitajska, ki velja za zaveznico Rusije, ruskega napada ni obsodila, je pa Peking februarja predstavil mirovni načrt za rešitev konflikta. V njem je v 12 točkah med drugim pozval k čimprejšnjim neposrednim mirovnim pogovorom in posvaril pred uporabo jedrskega orožja. Načrt je sprožil kritičen odziv zahodnih držav na čelu z ZDA, češ da so predlogi v njem predvsem v korist Rusije.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine