7.7 C
Ljubljana
četrtek, 22 aprila, 2021

Kdaj bo konec pandemije, ko pa cepiva proti Covid-19 še vedno ni?

Življenje v večini držav evropskega kontinenta se je zaradi pandemije koronavirusa ustavilo. Vsakega izmed nas zato zanima, kako dolgo bo trajala ta zdravstvena kriza, edinstvena v novejši zgodovini Evrope?

 

Britanski predsednik vlade Boris Johnson upa, da bo zdravstvena kriza v Veliki Britaniji trajala do 12 tednov, na Kitajskem so jo že uspešno zajezili, v nekaterih državah, med katerimi je tudi Slovenija, na najhujše šele čakamo. Vendar mnogi opozarjajo na ekonomske in družbene posledice, ki bi lahko trajale še mnogo let po končanem boju proti virusu COVID-19.

Strokovnjaki so si mnenja, da bi se vsaka država morala pripraviti t.i. izhodno strategijo, ki bo čim prej normalizirala delovanje gospodarstva, javnih služb in drugih segmentov delovanja družbe. “Imamo veliko večji problem kot trenutno kaže z virusom COVID-19. Vprašati se moramo, kakšno izhodno strategijo bomo pripravili ter kako bomo prišli iz tega. Ne le v Združenem kraljestvu, nobena država v Evropi nima izhodne strategije,” je povedal Mark Woolhouse, profesor za infekcijske bolezni in epidemiolog na Univerzi v Edinburghu.

Cepivo lahko pričakujemo med 12 in 18 meseci
V dneh, ko se evropske vlade trudijo zajeziti širjenje bolezni, se pojavljajo napovedi, kdaj bi lahko znanstveniki razvili cepivo proti virusu COVID-19. Zato strokovnjaki napovedujejo, da je najbolj realna napoved za razvoj cepiva nekje med 12 in 18 meseci. “Čakanje na cepivo ne bi rad imenoval kot strategija, ker to ni strategija,” sporoča profesor Woolhouse poroča BBC.

Zadnje novice

Sorodne vsebine