15.9 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Katoliška cerkev obeležuje svetovni dan miru

V Katoliški cerkvi danes že 53. obeležujejo svetovni dan miru z letošnjim geslom Mir kot pot upanja: dialog, sprava in ekološko spreobrnjenje. Papež Frančišek je tokrat poslanico namenil miru kot poti upanja. Pozval je k prizadevanju za mir, na pot poslušanja, ki sloni na spominu, solidarnosti in bratstvu.

Po papeževem mnenju je mir dragocena dobrina, predmet našega upanja, po katerem hrepeni vse človeštvo. Upanje v mir je človeška drža, ki vsebuje bivanjsko napetost, zato je tudi včasih težavno sedanjost “mogoče živeti in sprejeti, če vodi k nekemu cilju in če moremo biti tega cilja gotovi; če je ta cilj tako velik, da opravičuje napornost poti”. Na ta način je upanje po papeževih navedbah krepost, ki nas postavi na pot, ki nam da krila, da gremo naprej celo takrat, ko se ovire zdijo nepremagljive.

Mir in mednarodna stabilnost sta po papeževih navedbah nezdružljiva s kakršnim koli poskusom snovanja na strahu pred vzajemnim razdejanjem in na grožnji popolnega uničenja, ampak mir sloni na bratstvu.

Opozoril je, da ne moremo sprejeti, da bi sedanje in prihodnje generacije izgubile spomin na to, kar se je zgodilo oz. na dejstva preteklosti, kajti ta spomin je zagotovilo za gradnjo pravičnejše prihodnosti. Spomin nas varuje, da ne bi ponovno zagrešili istih napak, pač pa, da bi “kot sad izkustva predstavljal korenino in ponujal osnutek za sedanje in prihodnje odločitve za mir”.

Svetovni dan miru je Cerkev uvedla na pobudo papeža Pavla VI. Poslanico, ki jo papež ob tej priložnosti napiše na posebej izbrano temo, Vatikan vsako leto pošlje na zunanja ministrstva po vsem svetu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine