12.9 C
Ljubljana
petek, 22 oktobra, 2021

Katastrofalne posledice poplav v Avstraliji: poginilo pol milijona glav živine!

V hudih poplavah, ki so v zadnjih tednih prizadele severovzhod Avstralije, je v zvezni državi Queensland po ocenah oblasti poginilo 500.000 glav živine, kar predstavlja škodo v višini približno 300 milijonov avstralskih dolarjev (188 milijonov evrov). Živinorejci opozarjajo, da bo to povsem uničilo njihovo industrijo in da najhujše še prihaja.

 

Po več letih suše so severovzhod Avstralije v zadnjih tednih prizadele hude poplave, v katerih je poginilo več sto tisoč glav živine. Deževje je medtem ponehalo, a trupla poginulih živali ostajajo, kar predstavlja resno grožnjo zdravju, če jih ne bodo čim prej pokopali ali sežgali, piše ameriški CNN.

Masovni pogin živine pa bo predstavljal hud udarec za industrijo govejega mesa, ki je ena od gonilnih gospodarskih panog Avstralije z letnim izvozom izdelkov v višini skoraj pet milijard evrov.

Predstavnik združenja živinorejcev v Queenslandu Michael Guerin je opozoril, da poplave predstavljajo “humanitarno krizo in neomajno katastrofo”. Čeprav še ni končne ocene števila poginulih živali, pa svari, da bo industrija potrebovala več desetletjih, da si bo opomogla.

Veliko živali, ki so preživele katastrofo, je odrezanih od sveta, dostop do njih pa ni mogoč. Oblasti tako skušajo dostaviti hrano z letali, a so prizadeta območja tako obširna, da ne morejo doseči vseh živali.

Queensland je država, v kateri vzrejajo približno polovico od 25-milijonov glav živine v Avstraliji.

V Avstraliji so januarja zabeležili rekordno visoke temperature, ki so se ponekod povzpele do skoraj 50 stopinj Celzija. Sredi istega meseca pa je nato nastopilo monsunsko obdobje, za katero so značilne obilne padavine.

Zadnje novice

Sorodne vsebine