10.5 C
Ljubljana
torek, 21 septembra, 2021

Katalonski voditelj Puigdemont po aretaciji znova na prostosti

Odstavljeni katalonski predsednik Carles Puigdemont je znova na prostosti. Po plačilu varščine je zapustil zapor v nemškem Neumünstru, kjer je bil priprt od 25. marca. Puigdemont mora ostati v Nemčiji, se vsak teden javljati policiji in se odzivati na pozive tožilstva ali sodišča, poročajo tuje tiskovne agencije.

 

Puigdemont je v izjavi za medije po izpustitvi na prostost pozval vlado v Madridu, naj takoj začne pogovore o politični rešitvi spora, ki je nastal zaradi prizadevanj Katalonije za neodvisnost. “Vrsto let smo zahtevali dialog, dobili pa smo le nasilje in represijo. Španske oblasti nimajo nobenega izgovora, da ne bi začele političnega dialoga s katalonskimi političnimi voditelji,” je dejal.

55-letni Puigdemont je prav tako pozval k takojšnji izpustitvi svojih katalonskih kolegov, ki so priprti v Španiji zaradi obtožb, povezanih z razglasitvijo neodvisnosti Katalonije.

Iz njegove pisarne so medtem sporočili, da so za danes zvečer napovedano novinarsko konferenco v mestni hiši v Neumünstru odpovedali zaradi pravnih razlogov. Pripravili jo bodo v Berlinu, datum in uro pa bodo sporočili čim prej bo mogoče.

Nemške oblasti so Puigdemonta prijele na podlagi evropskega pripornega naloga, ki ga je zaradi obtožb upora in zlorabe javnih sredstev izdala Španija.

Višje deželno sodišče v Schleswigu je v četrtek odločilo, da lahko Puigdemont po plačilu 75.000 evrov varščine zapusti pripor do odločitve o izročitvi Španiji. Prav tako je zavrnilo izročitev Španiji na podlagi obtožb upora, obtožbe o zlorabi javnih sredstev pa še preučuje.

Sodišče je v obrazložitvi pojasnilo, da Puigdemonta ne morejo izročiti Španiji na podlagi obtožb upora, saj ta v nemški zakonodaji ni opredeljen kot kaznivo dejanje. Po navedbah sodnikov ga ni mogoče enačiti z izdajo v nemški zakonodaji, kot je trdilo tožilstvo.

Bi pa lahko teoretično podlago za morebitno izročitev predstavlja zloraba javnih sredstev v povezavi s pripravo referenduma o neodvisnosti Katalonije. Sodišče je izpostavilo, da mora Španija v prihodnjih dneh in tednih “razjasniti dodatna dejstva” in da morajo biti zbrane dodane informacije glede teh obtožb.

Po navedbah vlade v Madridu je oktobrski referendum o neodvisnosti Katalonije stal 1,6 milijona evrov. Če bo Puigdemont obsojen, mu za kaznivo dejanje zlorabe javnih sredstev grozi do osem let zapora.

Nekdanjega katalonskega predsednika so 25. marca na podlagi evropskega pripornega naloga, ki ga je izdala Španija, priprli v Nemčiji, ko se je iz Finske vračal v Belgijo, kamor se je zatekel lani po razglasitvi neodvisnosti Katalonije.

Špansko vrhovno sodišče je evropski priporni nalog za Puigdemonta in več drugih nekdanjih ministrov njegove vlade izdalo 23. marca, in sicer na podlagi obtožb upora in zlorabe javnih sredstev v povezavi z referendumom in siceršnjimi prizadevanji za neodvisnost Katalonije.

Špansko vrhovno sodišče sicer razmišlja, da bi se v zvezi s postopkom odločanja o izročitvi v Nemčiji obrnilo na Sodišče EU in od njega zaprosilo predhodno odločbo. Želijo namreč, da bi to “branilo evropski pravni red”, če bi ga nemški sodniki “postavili pod vprašaj”. Pristojni sodnik Pablo Llarena naj bi odločitev sprejel v prihodnjih dneh, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine