9.9 C
Ljubljana
četrtek, 15 aprila, 2021

Katalonski predsednik sestavil vlado brez spornih ministrov

Novi katalonski predsednik Quim Torra je v torek predstavil svojo novo administracijo, v kateri pa po novem ni nekdanjih ministrov, ki so zaradi prizadevanj za neodvisnost bodisi zaprti bodisi v tujini. S tem je izpolnil enega od pogojev Madrida za konec neposredne uprave nad Katalonijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

 

Španska vlada je sicer priznala imenovanje Torre za predsednika regionalne vlade, vendar pa je prejšnji teden zavrnila štiri predlagane ministre, ker so si prizadevali za neodvisnost Katalonije. Jordi Turull in Josep Rull sta trenutno v priporu, Antoni Comin in Lluis Puig pa sta se pred kazenskim pregonom zatekla v tujino.

Gre za bivše ministre v vladi Carlesa Puigdemonta, ki v Nemčiji čaka na odločitev sodišča o morebitni izročitvi Španiji, kjer ga obtožujejo upora v okviru prizadevanj za neodvisnost. V Madridu so njihovo imenovanje označili za provokacijo in ob tem sporočili, da zaenkrat ohranjajo neposredni nadzor nad pokrajino, ki so ga uvedli po njeni razglasitvi neodvisnosti oktobra lani.

Torra, ki si sicer prav tako prizadeva za neodvisnost Katalonije, je v torek zvečer naredil korak nazaj in objavil nov dekret o imenovanju regionalne vlade 13 ministrov, med katerimi sporne četverice ni. Kot so sporočili iz njegovega urada, so se s predsednikovo odločitvijo strinjali, “saj so vedno hoteli biti del rešitve, ne problema”. Strinjali so se, da vlada Torre začne delo “kar se da hitro”.

V skladu s špansko ustavo naj bi se namreč z imenovanjem nove katalonske vlade in objavo njene sestave v regionalnem uradnem listu prenehala tudi neposredna uprava španske vlade nad Katalonijo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine