7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Kanadski premier Justin Trudeau: Dokazi kažejo, da je bilo letalo sestreljeno z iransko raketo zemlja-zrak

Kanadski premier Justin Trudeau je na novinarski konferenci v Ottawi dejal, da imajo obveščevalne dokaze o tem, da je ukrajinsko letalo v sredo zjutraj nad Teheranom sestrelila iranska protizračna raketa, najverjetneje pomotoma. V strmoglavljenju potniškega letala je umrlo 176 ljudi, med njimi 63 kanadskih državljanov.

 

“Imamo obveščevalne dokaze iz številnih virov, med njimi lastnih in zavezniških. Dokazi kažejo, da je bilo letalo sestreljeno z iransko raketo zemlja-zrak. To je bilo morda nenamerno. Nove informacije potrjujejo potrebo po temeljiti preiskavi zadeve,” je dejal Trudeau in dodal, da njegova vlada ne bo dala miru, dokler zadevi ne pridejo do dna.

Kanadski premier je omenil tudi, da mu je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski povedal, da bo Iran dovolil vstop v državo ukrajinskim preiskovalcem. Na krovu letala je bilo tudi 11 Ukrajincev, večinoma pa Iranci.

Da naj bi letalo pomotoma sestrelili Iranci, so pred tem danes poročali že ameriški mediji, ki so navajali ameriške uradnike. Sum v to možnost je posredno izrazil tudi predsednik ZDA Donald Trump.

Ukrajinsko potniško letalo je strmoglavilo kmalu po vzletu s teheranskega letališča nekaj ur po iranskih raketnih napadih na ameriške in koalicijske sile v Iraku, kar je bil povračilni udarec za ameriško usmrtitev poveljnika elitnih enot iranske revolucionarne garde Al Kuds generala Kasema Solejmanija pretekli petek v Bagdadu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine