17 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Kanadska ministrica za družino Američanke vabi, da pridejo splavit v Kanado

Piše: Ivan Šokić

Kanadska ministrica za družine Karina Gould je po nedavno izcurljanem osnutku odločitve ameriškega vrhovnega sodišča, ki naj bi nameravalo ovreči sodbo Roe vs. Wade, izjavila, da bodo Američanke lahko hodile na splav v Kanado.

“Če oni, ljudje, pridejo sem in potrebujejo dostop, zagotovo, saj veste, to je storitev, ki bi jo nudili,” je v intervjuju na CBC povedala kanadska ministrica za družine Karina Gould v odziv na novico, da so ameriški mediji objavili osnutek odločitve ameriškega vrhovnega sodišča, ki naj bi želelo ovreči sodbo Roe vs. Wade na podlagi katere je postal splav v ZDA legalen. Kasnejša odločitev ameriškega vrhovnega sodišča leta 1992 je splav legalizrala do 24. tedna nosečnosti.

Potrebno je vedeti, da odločitev vrhovnega sodišča v ZDA ne bi prepovedala splav, pa naj gre za še tako nagnusno dejanje. Odločitev sodišča bi zgolj pomenila, da o zakonitosti splava in mejah povezanih s tem določa zakonodajna in ne več sodna veja oblasti, kakor bi tudi moralo biti.

V praksi to pomeni, da bo splav v zveznih državah, kjer imajo večino republikanci do določene mere otežen, medtem ko bo v zveznih državah kjer imajo večino demokrati še vedno sredstvo za genocid nedolžnih otrok. Po kanadski zakonodaji je splav legalen vseh devet mesecev nosečnosti, v praksi pa naj bi vsaka provinca regulirala sporno dejanje po svoje. Redke primere splava v pozni nosečnosti je treba zdravniško upravičiti.

Progresivci nasplošno so izcurljani osnutek odločitve ameriškega vrhovnega sodišča izrabili za poveličevanje umora nedolžnih otrok na podlagi trditev, da o življenju in smrti otroka, ki ga nosi v maternici lahko odloča samo mati otroka. “Pravica do izbire je pravica ženske in samo njena pravica,” je na Twitterju zapisal kanadski premier Justin Trudeau. Za kanadskega premierja in njegove somišljenike ima ženska pravico izbirati ali bo ubila svojega otroka ali ne, samo zato ker je ženska. “Vsaka ženska v Kanadi ima pravico do varnega in legalnega splava.” Z drugimi besedami, ženske v Kanadi imajo od države dano pravico, da do trenutka rojstva lahko ubijejo nedolžnega otroka v sebi.

Kanada pa ni edina država po svetu, ki se ponaša s tako imenovanim “splavnim turizmom”. Zeleni na Švedskem so leta 2020 predlagali, da bi švedski davkoplačevalci financirali splave Poljakinj, ki obiščejo državo. Popularna destinacija za opravljanje splava naj bi med Hrvaticami bila tudi Slovenija. Hrvaški ginekologi ne želijo moriti nedolžnih otrok in so zato pripravljeni uporabiti tudi ugovor vesti. Njihovi slovenski kolegi takih moralnih zadržkov očitno ne premorejo.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine