12.2 C
Ljubljana
petek, 14 maja, 2021

Kalifornijski gasilci napredovali v boju proti številnim požarom v naravi

Kalifornijski gasilci so v petek precej napredovali v boju proti številnim požarom v naravi, ki so zajeli zvezno državo, čeprav vedno znova izbruhnejo novi. Največji požar Kincade v okrožju Sonoma na severu države je že 67-odstotno omejen, na jugu pri Los Angelesu pa dela težave nov požar, ki so ga krstili za Mario.

 

Požar Kincade je požgal 313 kvadratnih kilometrov ozemlja, uničil 167 hiš in 175 drugih objektov, vendar pa se je skoraj 200.000 ljudi, ki so jih preventivno evakuirali, v petek že lahko vrnilo na svoje domove. Vzrok požara še preiskujejo, sum pa je padel na opremo elektropodjetja Pacific Gas & Electric.

Gasilska uprava okrožja Contra Costa je v petek sporočila, da so padajoči daljnovodi zaradi vetra zanetili tri požare, ki so pred dnevi izbruhnili v predmestju San Francisca. Eden je uničil teniški klub. Omenjeno podjetje je skupaj s podobnim na jugu Kalifornije izvedlo več izklopov elektrike zaradi vetrov, vendar ni bilo povsem uspešno.

Southern California Edison je v petek sporočil, da je brez elektrike le še 1100 strank, potem ko jih je bilo v četrtek še 80.000. Požar Maria 80 kilometrov severozahodno od Los Angelesa se je razširil na 36 kvadratnih kilometrov in ogroža 2300 objektov, okoli 8000 ljudi pa so evakuirali.

Požar v Brentwoodu prav tako blizu Los Angelesa pa so uspeli obvladati. Uničil je osem hiš bogatašev, muzej J. Paul Getty pa je ostal nepoškodovan. Vzhodno od Los Angelesa v okrožju Ventura pa so že odprli predsedniško knjižnico Ronalda Reagana, ki so jo zaradi bližine požara zaprli v sredo.

Na severu Kalifornije, kjer divja požar Kincade, v vinogradih dela več tisoč nezakonitih priseljencev, ki so jih morale kalifornijske oblasti dodatno prepričevati k evakuaciji in naj si poiščejo pomoč v zavetiščih z obljubo, da zvezna imigracijska policija tam ne bo imela dostopa.

Zadnje novice

Sorodne vsebine