27.7 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Kalifornija bo neprijetnosti s požari reševala po Trumpovem predlogu

Piše: Luka Perš (Nova24tv)

V ameriški zvezni državi Kalifornija so imeli v letu 2020 9.639 požarov. V njih je umrlo 31 ljudi in 37 jih je bilo poškodovanih. Sedaj bo Kalifornija svoje težave s požari reševala po idejah nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ironija je toliko večja, da so prav zvezne oblasti v Kaliforniji ves čas zavračali Trumpovo politiko.

Sedaj so kalifornijske oblasti pričele s sečnjo 33 milijonov hektarjev kalifornijskih gozdov, da bi zmanjšali možnost požarov. Večina tega ozemlja zavzemajo gozdovi z odmrlimi drevesi, na kar je opozarjal prav Trump. Zato je že takrat predlagal, da se oblikujejo ekipe strokovnjakov, ki bodo to tudi opravili. Slabo leto dni kasneje pa bodo s pomočjo 500 milijonov dolarjev državne pomoči tudi uresniči, čeprav so mu takrat populistično nasprotovali.

Kalifornija sprejema načrt nekdanjega Donalda Trumpa, da z nadzorovanimi požigi razgradi 33 milijonov hektarjev gozdov in pograbi gozdna tla – potem ko so se državni uradniki pred nekaj leti v bistvu nasmejali ideji nekdanjega predsednika. Trump je leta 2018 predlagal, naj Golden State začne pometati gozdna tla z ostanki, ki pogosto pomagajo pri širjenju gozdnih požarov. Toda do avgusta 2020, na vrhuncu državne sezone gozdnih požarov, je njegov predlog postal ultimat, ko je zadržal finančno pomoč zaradi požarov v Kaliforniji, ker gozdov ni očistil odmrlih dreves, vej in listja, je takrat poročal Politico.

Kalifornija ugotovila, da ima Trump prav
Kalifornija zdaj Trumpov načrt uresničuje po vsej državi, saj si skupine posadk z 12 osebami prizadevajo približno 500 milijonov dolarjev prizadevati za redčenje državnih gozdov z nadzorovanimi opeklinami in pometanje gozdnih površin borovcev, sekvojev in jelk, v zadnjem poročilu Bloomberga.

“Ponovno vidim, da se gozdni požari začenjajo,” je dejal Trump na reliju 2020 v Pensilvaniji. ‘Znova začenjajo v Kaliforniji. Rekel sem, da moraš očistiti tla, očistiti gozdove – veliko, veliko let je listja in polomljenih dreves, ki so kot vnetljiva, se jih dotakneš in gre gor (v plamenih). Mogoče jih bomo morali prisiliti, da to plačajo, ker nas ne poslušajo,” je takrat dodal.

Trump je Kaliforniji očital, da sami ne skrbijo dovolj za preprečitev požarov. Tako jim sprva ni hotel dati sredstev leta 2018 in 2019 in izrekel kritiko na zavzemanje demokratov v Kaliforniji za novodobne okoljske ideje. Trump jim je le povedal, kaj pomaga filozofiranje o okolju, če se vsako leto soočijo s hudimi požari.

Zadnje novice

Sorodne vsebine