24.7 C
Ljubljana
sreda, 27 septembra, 2023

Kakšne so plače učiteljev po Evropi?

Piše: Jože Jan

Poročilo Eurydice evropske izvršne agencije za izobraževanje in kulturo, ki jo financira Evropska komisija, za leto 2019/2020 razkriva velike razlike v plačah učiteljev med različnimi državi Evrope. Poročilo kaže razlike do 89.000 evrov na leto, na primer med Albanijo in Švico, čeprav priporoča, da se upoštevajo tudi druge značilnosti in ekonomski podatki vsake države.

Poročilo Eurydice zaključuje, da je »plača – skupaj z delovnimi pogoji, osebnimi možnostmi in poklicnim razvojem – ključni element, da poučevanje postane bolj privlačen poklic«. Plača ima pomembno vlogo pri usmerjanju ljudi k temu poklicu in zagotavlja, da bodo učitelji zagotovili visoko kakovost poučevanja, če se bodo počutili vrednoteni in dovolj motivirani.

Rezultat poročila je analiza bruto plače ućiteljev, ki delajo polni delovni čas v javnih šolah 38 držav Evrope. Upoštevali so vzgojitelje vrtcev, osnovnih in srednjih šol.

Velike razlike po Evropi

Izhodiščne plače učiteljev javnih šol so zelo različne: Najvišjo plačajo v Švici (€ 94.000 na leto), najnižjo v Albaniji (€ 5.423). V Španiji je povprečna izhodiščna plača učitelja v javni šoli € 34.121 na leto, v Franciji €26.114, na portugalskem € 22.351. V Sloveniji je povprečna začetna plača 19.529 evrov.

Študij zagotavlja, da če se plača učitelja z leti hitro povečuje, nizka začetna plača ne bi smela biti ovira za tiste, ki se želijo posvetiti poučevanju.  Poročilo pokaže koliko let potrebuje učitelj v različnih državah, da doseže najvišjo plačo v svoji kategoriji. Na Danskem in Islandiji bi za to potreboval med 12 in 15 let, na Madžarskem pa trikrat toliko – 42 let. V Španiji potrebuje 39 let, v Sloveniji pa 25 let. V Sloveniji se po 10 letih plača povprečno poviša za 23,3%, po 15 letih za 50,2%, ob dosegu najvišje plače je razlika z začetno plačo za 80,3%.

Poročilo Eurydice priporoča, da se primerja povprečno plačo učiteljev z Bruto domačim proizvodom (BDP) na prebivalca vsake države. Nemčija, Danska in Nizozemska so države, v katerih so plače vzgojiteljev nad BDP, v nemškem primeru je razlika 26.000 evrov na leto. V Sloveniji sta povprečna učiteljska plača in BDP skoraj enaka. A ni povsod tako: učitelji zaslužijo manj od državnega BDP na Irskem, Norveškem, Švedskem, Češkem, Slovaškem, v Litvi, Grčiji, Latvi, Madžarski in Srbiji. Največja razlika pa je v Belgiji in Avstriji, kjer so plače učitečljev nižje od BDP za 25% oziroma 50%.

V obdobju petih let – med letoma 2015 in 2020 -, so se plače evropskih učiteljev v nekaterih državah znatno zvišale, v drugih so se pa celo znižale. Romunija je zvišala plače v vrtcih in osnovnih šolah za 198%, Bolgarija za 92% in Latvija za 70%. Okoli 10% so zvišale plača Danska, Irska, Malta, Poljska in Slovenija (10,8%). V Španiji je bil porast 4,5 odstoten. Plače pa so v tem obdobju zmanjšali Grčija (-1,2%), Belgija (-1,5%) in Luksemburg (-11,6%).

 

Vir: 20minutos, Španija

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine