-2.2 C
Ljubljana
sobota, 29 januarja, 2022

Kako se morajo turisti obnašati v Katarju

Piše: Jože Jan

Bliža se nogometno svetovno prvenstvo Katar 2022. Prvič v zgodovini se bo igralo konec leta in ne med junijem in julijem. Veliko držav se je že uvrstilo na SP: Brazilija, Argentina, Francija, Nemčija, Španija. Navijači že sanjajo s potovanjem v Katar. Kako pa se bodo morali tam turisti obnašati?

Katar je ena najnaprednejših držav muslimanske skupnosti zaradi stalnega stika z državljani in vlagatelji iz zahodnih držav. Vendar v tej državi velja islamsko pravo, zato morajo biti tisti, ki potujejo v Katar, pozorni, da ne kršijo islamskih zakonov.

Eden glavnih vidikov, ki jih je treba upoštevati, so oblačila. In ne samo ženske. Tudi moški ne smejo nositi oblačil, ki bi omogočala, da se vidi preveč kože. Ženske ne smejo nositi kratkih oblek, mini kril, oblačil brez rokavov, bikinija ali klasičnih raztrganih hlač. Obiskovalkam odsvetujejo tudi uporabo kratkih ali zelo oprijetih majic. Tudi pretirana uporaba ličil ni običajna.

Za moške v Katarju ni običajno nošenje majic brez rokavov ali zelo kratkih hlač. Za vse je priporočljiva uporaba srajc z dolgimi rokavi in dolge hlače, ki brez pretiravanja pokrivajo večji del telesa.

Drugo kočljivo vprašanje je glede alkohola. Koran ne dovoljuje uživanja alkoholnih pijač in ga kaznuje, zato je prodaja in uživanje alkoholnih pijač prepovedano na cestah in javnih mestih, dovoljeno je samo v nekaterih lokalih. Zaradi pomembnosti svetovnega prvenstva naj bi vlada dovolila uživanje alkoholnih pijač na nogometnih stadionih.

Tudi ljubimkanje na javnem ni dobro sprejeto v Katarju. To so za Katarce geste rezervirane za intimnost. Celo držanje za roke in poljubljanje v javnosti jim povzročajo nelagodje. To ne pomeni, da je prepovedano, čeprav lahko med muslimani povzroči nelagodje, saj oni niso zelo ekspresivni v javnosti.

Kar je strogo prepovedano v Katarju in kaznivo z zaporom je homoseksualnost. Pripadniki skupnosti LGBT v Katarju nimajo kakršnih koli pravic, pridobljenih na drugih koncih sveta. 

Vir: Olé, Argentina

Zadnje novice

Sorodne vsebine