1.5 C
Ljubljana
petek, 19 aprila, 2024

Kako je ustanovitelj Facebooka prek nevladnih organizacij vplival na izid ameriških volitev

Piše: Ivan Šokić (Nova24tv)

Dve neprofitni organizaciji, ki ju financira ustanovitelj Facebooka Mark Zuckerberg in njegovi prijatelji, sta za potrebe povečanja volilne udeležbe na ameriških predsedniških volitvah leta 2020 zapravili kar 419,5 milijona dolarjev in “najverjetneje” zagotovili zmago Joeja Bidna, trdi nova študija o glasovanju na ameriških volitvah. Študija zanemarja dejstvo, da so bile volitve ukradene.

Nevladni organizaciji Center for Technology and Civic Life (CTCL) in The Center for Election Innovation and Research (CEIR) naj bi po ugotovitvah poročila o vlogi nepofitnih organizacij pri ameriških volitvah 2020 v politiko vnašale svež denar, s katerim naj bi bila dosežena zmaga Joeja Bidna.

Velik vnos denarja v politično tekmo skozi nevladne organizacije naj bi po mnenju raziskovalca pri Caesar Rodney Election Institute iz Irvinga v Teksasu Williama Doyla vnesel tako imenovano strukturno pristranskost in po vsej verjetnosti vodil do dodatnih glasov za Bidna.

Nevladne organizacije pripravile pogoje za volilno prevaro
CTCL in CEIR sta po poročanju RT v ameriške predsedniške volitve za namene izvolitve lokalnih volilnih odborov zmetala 419,5 milijona dolarjev. Velik del denarja je šel za promoviranje glasovanja po pošti in plačevanje zaposlenih v programih namenjenih ozaveščanju ljudi o pomembnosti sodelovanja na volitvah. Navkljub trditvam obeh omenjenih nevladnih organizacij, da so pri svojem delu nepristranski, pa Doyle vztraja, da je njihovo početje koristilo predvsem kandidatu demokratov.

Foto: EPA

Od 26 mest, ki imajo več kot milijon prebivalcev in jim je CTCL namenil več kot milijon dolarjev, jih je kar 25 množično podprlo Bidna, zgolj v okrožju Brown v Wisconsinu je zmagal Trump. Tja so pri CTCL vložili vsega 1,1 milijona dolarjev, kar predstavlja 1,3 odstotka zneska, ki ga je nevladna organizacija porabila za 26 krajev.

CTCL naj bi ravno tako bil odgovoren za postavitev nenadzorovanih zasebnih poštnih nabiralnikov, zaradi česar bi vsaki taki glasovi, ki jih je bilo nemogoče verificirati zavreči. Namesto tega so jih aktivisti, ki so jih lahko zaposlili zaradi dotoka denarja s strani nevladnih organizacij, upoštevali in prešteli. V nekaterih primerih celo večkrat.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine