2.3 C
Ljubljana
sobota, 17 aprila, 2021

Kako je Trumpova uslužbenka Sandersova pokazala dostojanstvenost, brazilski homoseksualec Vallim pa svojo neotesanost

Kako velik in neusmiljen prepad zija med levičarskim in desničarskim dojemanjem in spoštovanjem pravic posameznika, sta v zadnjih dveh mesecih pokazala dva primera, ki sta dosegla globalne razsežnosti.

Pred dnevi so se levičarji celega sveta pod zastavo LGBT-skupnosti zgražali nad domnevno diskriminatornim vedenjem lastnika apartmaja v Zadru (TUKAJ), ki je zavrnil gosta, ker je homoseksualec. Spletni ponudnik turističnih namestitev Booking.com, prek katerega je gost rezerviral apartma, je že sporočil, da so prekinili sodelovanje z lastnikom apartmaja.

Kaj se je zgodilo? Brazilec Fabiano Vallim je želel z možem (nekakšna moška žena) počitnikovati na Jadranu in je prek Booking.com rezerviral apartma v Zadru. Od lastnika je dobil odgovor, da ne sprejemajo homoseksualcev. »Zavrnjeni ste. Ne sprejemamo gejev. Odpovejte svojo rezervacijo. Tomislav Gospić,« se je glasilo sporočilo. Brazilec je dopisovanje objavil na družbenem omrežju Twitter, LGBT skupnosti celega sveta so se zganile, češ da gre za kršenje človekovih pravic. V zagrebški LGBT skupnosti so celo zapisali, da je Hrvaška je država, kjer niso vsi dobrodošli in da imajo pravico do dopusta le nekateri. »Naši trgi in ulice niso varni, prav tako ne naše plaže, pomoli in morje,« so se zgražali.

Drug primer sega v konec junija (TUKAJ). Sarah Huckabee Sanders so v restavraciji Red Hen v Lexingtonu v Virginiji dejali, da je nezaželena, ker dela v administraciji Donalda Trumpa. Za razliko od brazilskega homoseksualca ni delala velikega kravala, ampak je v spoštovanju zasebne lastnine in svobodne odločitve lastnikov restavracije vljudno odšla. »Njena dejanja povedo veliko več o njej kot o meni. Sama se vedno trudim ljudi, tudi tiste, s katerimi se ne strinjam, obravnavati s spoštovanjem in bom tako še naprej ravnala,« je kasneje povedala ob dogodku, lastnica restavracije Stephanie Wilkins pa: »Nisem velika ljubiteljica konfrontacij. Imam svoj posel in želim, da ta posel cveti. Zdi se, da smo v nekem trenutku naše demokracije, ko morajo ljudje sklepati neprijetne odločitve, da bi ostali zvesti svojim načelom.« In levičarski svet, vključno s slovenskimi mainstream mediji, ji je ploskal.

Dva podobna primera, pa tako različna obravnava. Kajti, če so bile Vallimu kršene človekove pravice, kot pravijo levičarji in LGBT skupnosti, potem so bile kršene človekove pravice tudi Sandersovi. In najmanj, kar bi človek od levičarjev pričakoval, bi bila obsodba obeh ravnanj lastnikov. Kajti v Splošni deklaraciji ZN o človekovih pravicah je v 2. členu jasno zapisano, da je vsakdo »upravičen do uživanja vseh pravic in svoboščin, ki so razglašene s to Deklaracijo, ne glede na raso, barvo kože, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, narodno ali socialno pripadnost, premoženje, rojstvo ali kakršnokoli drugo okoliščino«. Deklaracija torej povsem enači vsa prepričanja, tudi politična.

Ampak resnici na ljubo v obeh primerih niso bile kršene nikakršne človekove pravice. Razlika je le ta, da Sandersova ve, da ima lastnica vso pravico, da ji odreče gostoljubnost, zato je vljudno in mirno odšla, LGBT skupnosti pa javnost podivjano prepričujejo v svoj prav in silijo tja, kjer niso zaželeni.

Zadnje novice

Sorodne vsebine