9 C
Ljubljana
sobota, 1 aprila, 2023

Kako dolgo bo trajala visoka inflacija v Zda?

Piše: Jože Jan

Inflacija se bo v drugi polovici 2022 znižala na sprejemljivo raven, je v nedeljo izjavila Janet Yellen, ministrica za finance. Napoved skuša pomiriti prebivalstvo, ki vidi, kako se dvigujejo cene v trgovinah z živili in črpalkah za gorivo. Ministrica je izjavila, da pričakuje, da se bo inflacija, ki je bila konec septembra 5,4-odstotna, vrnila na sprejemljivo 2-odstotno raven.

»Upam, da se bo to zgodilo prihodnje leto. Mesečne stopnje inflacije so se že močno znižale od tistih visokih stopenj, ki smo imeli spomladi in zgodaj poleti« je dejala za State of the Union. »Na 12-mesečni ravni bo stopnja inflacije v tem letu ostala visoka zaradi tega, kar se je že zgodilo. Pričakujem pa izboljšanje od sredine do konca prihodnjega leta«.

Izjavila je tudi, da ne verjame, da ZDA izgubljajo nadzor nad inflacijo, in je zavrnila kritike nekdanjega ministra za finance Larryja Summersa, ki je sprožil alarm glede stopnje inflacije. »Mislim, da se moti, nikoli nismo izgubili nadzora nad inflacijo«, je dejala, čeprav se strinja, da je inflacija znatno višja kot prej. »To je nekaj, kar nas očitno skrbi, vendar to še ne pomeni, da nimamo nadzora nad inflacijo«.

Skupaj z naraščajočo inflacijo je avgusta delu odpovedalo 4,3 milijona Američanov, kar je rekord, saj je pomanjkanje delavcev vedno večje. Yellen je dejala, da pričakuje, da se bodo Američani vrnili na delovna mesta, ko bo pandemija koronavirusa premagana in se bodo delovne razmere izboljšale.

»Podjetja imajo očitne težave pri zaposlovanju delavcev, vendar je ponudba delovne sile zmanjšana zaradi pandemije«, je dejala. »To je posledica zdravstvenih težav in varstva otrok. Ko bo pandemija premagana, pričakujemo povečanje delovne sile.«

 

Vir: CNN, ZDA

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine