8.5 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Kaj zdaj? Seehofer ni zadovoljen z rezultatom dogovorov Angele Merkel o migracijah

Nemški notranji minister in vodja Krščansko-socialne unije (CSU) Horst Seehofer je danes na srečanju predstavnikov svoje stranke v Münchnu dejal, da ni zadovoljen s tem, kar je nemška kanclerka Angela Merkel dosegla glede migracij na petkovem vrhu Evropske unije, prihaja iz virov na srečanju.

Voditelji držav EU so se na vrhu v Bruslju dogovorili za vzpostavitev “nadzorovanih centrov” za migrante v članicah unije po načelu prostovoljnosti ter centrov za migrante zunaj EU, verjetno na severu Afrike. Merklova je tudi dosegla dvostranske dogovore z več članicami EU o sprejemu v Nemčiji zavrnjenih prosilcev za azil.

Seehofer je danes ocenil, da to ni tako učinkovito, kot bi bil enostranski ukrep Nemčije – zavračanje migrantov na nemški meji, ki so se registrirali že v kateri drugi članici EU.

Viri na srečanju so dpa še povedali, da je Seehofer tudi zavrnil predlog Merklove, da bi prosilce za azil, ki so jih registrirali že v drugih članicah EU, obravnavali v “nadzornih centrih” v Nemčiji.

Po ocenah Deutsche Welleja je Seehofer s temi izjavami dramatično zaostril spor glede azilne politike.

Kot se je izvedelo iz virov CSU, bavarske sestrske stranke CDU Merklove, je Seehofer tudi dejal, da njegovo srečanje z Merklovo v soboto zvečer ni imelo učinka. To je v nasprotju z oceno Merklove, ki je danes v pogovoru za javno televizijo ZDF dejala, da bo “to, kar smo odločili, imelo enak učinek”, je poročal Der Spiegel. “To je moj osebni sklep. Seveda bo CSU moral sam odločiti,” je dejala.

Izrazila je tudi željo, da bi CDU in CSU še naprej delali skupaj. “Ker smo zgodba o uspehu za Nemčijo,” je pristavila po poročanju Deutsche Welle.

Alexander Dobrindt, vodja poslanske skupine CSU, se je strinjal s Seehoferjem in dejal, da “nacionalni ukrepi” ostajajo potrebni, kljub dogovorom, ki jih je Merklova dosegla s partnerji v EU v zadnjih dveh tednih.

Seehofer je danes članom izvršnega odbora stranke predstavil svoj dolgo pričakovani načrt migrantske politike, ki ga kljub napovedim junija ni predstavil zaradi nesoglasij z Merklovo ravno glede njegove namere o zavračanju beguncev na nemški meji.

Seehofer je pred vrhom EU grozil, da bo na meji z julijem začel zavračati migrante, če Merklova ne bo našla evropske rešitve. To bi vodilo v vladno krizo v največji članici unije.

Vodstvi CDU in CSU se danes ločeno sestajata v Berlinu in Münchnu na pogovorih, ali in kako bosta stranki, ki sta povezani že od leta 1949, nadaljevali skupno delo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine