25.2 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Kaj se dogaja z nemško vojsko? Slednja bi v svoje vrste vključila tudi državljane drugih članic EU

Nemška vojska razmišlja, ali bi lahko rekrutirala strokovnjake iz drugih držav Evropske unije, je izjavil nemški general Eberhard Zorn. Razmišljajo predvsem o rekrutiranju zdravnikov ali strokovnjakov s področja informacijske-tehnologije, saj jim tega kadra primanjkuje, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

V času pomanjkanja strokovnega kadra mora nemška vojska premisliti vse možnosti, da dobi primeren pomladek, je dodal Zorn.

Nemška vlada naj bi se glede tega že posvetovala z drugimi evropskimi partnerji. Večji del držav, predvsem članice iz Vzhodne Evrope, je bilo do nemškega predloga zadržanih.

“Seveda moramo biti previdni, da nas evropski partnerji ne bodo imeli za konkurenco,” je dejal Zorn. Ena od možnosti je, da bi rekrutirali le v državah EU, ki že same iščejo rekrute v tujini in samo na podlagi dvostranskih odnosov.

V nemških vrstah je sicer že več kot desetina vojakov z migracijskih ozadjem ali dvojnim državljanstvom.

Nemška vojska si je sicer v zadnjem letu številčno vendarle nekoliko opomogla. Konec tega leta bo štela 182.000 pripadnikov, kar je 2500 več kot pred enim letom. Med vojaki je trenutno 12 odstotkov žensk, s čimer so dosegli nov rekord, je za časnik Rheinische Post pojasnila obrambna ministrica Ursula von der Leyen. Do leta 2025 želijo v Nemčiji sicer imeti 203.000 vojakov.

Zadnje novice

Sorodne vsebine