12.8 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Kaj se dogaja na relaciji ZDA-Nemčija? Ameriški državni sekretar Pompeo odpovedal obisk v Nemčiji

Ameriški državni sekretar Mike Pompeo je odpovedal za danes načrtovani obisk v Nemčiji. Tiskovna predstavnica State Departmenta Morgan Ortagus je kot razlog za odpoved navedla “pereča vprašanja”.

 

Tiskovna predstavnica je še dejala, da bodo srečanja, ki so bila predvidena v Berlinu, preložili. “Državni sekretar se veseli skorajšnjega obiska v Berlinu,” je dodala. Drugih podrobnosti o nenadni spremembi načrtov ni razkrila.

Po prvotnih načrtih naj bi se Pompeo v Berlinu srečal s kanclerko Angelo Merkel in zunanjim ministrom Heikom Maasom.

Ameriški zunanji minister se je v ponedeljek na Finskem udeležil zasedanja Arktičnega sveta, kam bo odpotoval od tam, pa za zdaj ni znano. V sredo naj bi obiskal Veliko Britanijo, kjer naj bi se srečal s premierko Thereso May, v četrtek pa Grenlandijo, kjer naj bi sklenil evropsko turnejo.

V kabinetu nemške kanclerke so vsa vprašanja v zvezi z odpovedjo Pompeovega obiska napotili na ameriško veleposlaništvo v Berlinu, kjer pa niso bili takoj dosegljivi za komentar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Merklova ne skriva, da ima glede mnogih vprašanj drugačna stališča od ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Ta je tesno zaveznico Nemčijo večkrat kritiziral, predvsem zaradi prenizkih izdatkov za obrambo.

Se bo pa Pompeo prihodnji torek v ruskem letoviškem mestu Soči sestal z ruskim zunanjim ministrom Sergejem Lavrovom, so danes sporočili z ruskega zunanjega ministrstva. Ministra sta se v ponedeljek že srečala na zasedanju Arktičnega sveta na Finskem, Pompeo pa je ravno danes odpovedal za danes načrtovani obisk v Berlinu.

Kremelj ni izključil možnosti, da bi se lahko Pompeo v Sočiju srečal tudi z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pompeo in Lavrov sta se sestala v ponedeljek ob robu zasedanja Arktičnega sveta. Ameriški državni sekretar je konec prejšnjega tedna kritiziral agresivno obnašanje Rusije na Arktiki ter vmešavanje Rusije v Venezueli. Lavrov se v ponedeljek na izjave ameriškega kolega ni želel odzvati, češ da je želel Pompeo z njimi le doseči določen učinek, je pa označil pogovore za konstruktivne.

Ameriški državni sekretar bi moral danes sicer odpotovati na obisk v Nemčijo, a so obisk zaradi “perečih vprašanj” preložili, so pojasnili v State Departmentu.

Zadnje novice

Sorodne vsebine