24.6 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Kaj pripravlja Putin? Objavil je seznam držav, ki izvajajo »sovražne akcije« proti Rusiji

Piše: Jože Jan

Ruska vlada je odobrila in objavila seznam držav in ozemelj, ki »izvajajo sovražna dejanja proti Rusiji, njenim podjetjem in državljanom.« Seznam je zahteval Putin.

Minilo je dvanajst dni, odkar so ruske čete vdrle na ozemlje Ukrajine in začele vojno, ki je povzročila že na tisoče smrtnih žrtev. Ukrajina se z vsemi močmi brani pred ruskim napadom, zahodne države pa so odobrile pošiljke orožja za ukrajinsko vojsko in uvedle močne gospodarske sankcije proti Rusiji.

Ta ponedeljek je Rusija objavila seznam držav, ki izvajajo »sovražna dejanja proti Rusiji, njenim podjetjem in državljanom«.

Seznam vključuje ZDA in Kanado, vse države Evropske unije, Združeno kraljestvo (vključno z Angvilo, Britanskimi Deviškimi otoki in Gibraltarjem), Ukrajino, Črno goro, Švico, Albanijo, Andoro, Islandijo, Liechtenstein, Monako, Norveško, San Marino in Severno Makedonijo.

V to »skupino sovražnih držav« je Rusija vključila tudi Japonsko, Južno Korejo, Avstralijo, Mikronezijo, Novo Zelandijo, Singapur in Tajvan.

Države in ozemlja, navedena na seznamu, so uvedle sankcije ali so se jim pridružile po začetku napada ruskih oboroženih sil na Ukrajino (čeprav Putin invazijo imenuje »posebno vojaško operacijo«).

Ruska vlada je odredila, da bodo ruski državljani in podjetja, država, regije in občine, ki imajo devizne obveznosti do tujih upnikov, ki so na seznamu sovražnih držav, svoje dolgove lahko plačale samo v rubljih in ne v tuji valuti.

 

Vir: Marca, Španija

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine